Zadnji komentari

Francuski birači uoči europskih izbora skreću udesno

Pin It

Calls to boycott French products grow in Muslim world after Macron backs  Mohammed cartoons | CNN

Sve veći broj mladih francuskih birača priprema se glasovati za desne stranke na predstojećim izborima za Europski parlament u lipnju, pokazuju najnovije ankete.

Prema istraživanju agencije Ipsos objavljenom u utorak, 31 posto osoba u dobi od 18 do 24 godine u Francuskoj posuđuje svoj glas Nacionalnom skupu (RN) Jordana Bardelle, prenosi Remix. Riječ je o protuimigracijskoj stranci koja je još uvijek pod velikim utjecajem nacionalističke bivše predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen.

Osim toga, 3 posto mladih u Francuskoj podupire tvrdo desnu Reconquête Érica Zemmoura, za koju je Marion Maréchal, nećakinja Le Pena, vodeća kandidatkinja.

Popularnost Nacionalnog skupa među mladim biračima znatno je porasla u odnosu na prethodne ankete iz prosinca, pri čemu je stranka porasla za 9 postotnih bodova, dok je Reconquête pao s 8 na 3 posto.

Bardellin RN član je parlamentarne skupine Identitet i demokracija (ID), koju čine konzervativne stranke iz mnogih europskih zemalja. Među njima su Stranka slobode (PVV) Geerta Wildersa u Nizozemskoj, Liga Mattea Salvinija iz Italije, Alternativa za Njemačku (AfD) i Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) Herberta Kickla.

Francuska mladež razočarana je establishmentom

Ključno je razočaranje strankama establishmenta koje se osjeća među francuskom mladeži, dok se mladi birači odmiču i lijevo i desno od političkog spektra.

Očekuje se da će stranka Preporod (Renaissance) francuskog predsjednika Emmanuela Macrona osvojiti samo 4 posto glasova. Istodobno, 41 posto mladih birača nastavlja dugogodišnju tradiciju podrške krajnje lijevim strankama poput Zelenih, LFI-ja i komunista.

Gledano biračko tijelo u cjelini, RN i dalje uživa masovnu potporu i ostaje favorit. Stranka uspješno koristi široku zabrinutost zbog masovne imigracije, gospodarskih poteškoća i kulturoloških sukobljavanja. S 31 posto među svim francuskim biračima, Bardellina stranka ima 13 posto više od Macronovih koalicijskih stranaka, koje su pale za 4 posto u posljednja tri mjeseca.

Na listi i bivši čelnik Frontexa

Na popisu kandidata RN-a za lipanjske izbore nalazi se Fabrice Leggeri, bivši glavni ravnatelj granične agencije EU Frontex, koji je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za Remix News izvijestio o predanosti Europske komisije masovnoj imigraciji.

“Migranti dolaze iz ljubavi, a vaš je posao dočekati ih. Europa je ostarjeli kontinent i sviđalo se to vama ili ne, morate ih dočekati”, rekla mu je, tvrdi Leggeri, europske povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson tijekom njegova mandata u Frontexu.

“Odabrao sam nacionalni skup Marine Le Pen za ulazak u politiku jer želim biti u oporbi Komisiji Ursule von der Leyen, koju je instalirao predsjednik Macron. Odlučno sam u oporbi von der Leyen i Macronu”, rekao je Leggeri za Remix.

narod.hr