Zadnji komentari

Poziv na Treći svjetski rat

Pin It

Oppenheimer': How the secret atom bomb project affected people in New  Mexico - India Today

Podjela unutar NATO-a o slanju vojnika u Ukrajinu: General spominje 60 000 vojnika

Francuske trupe spremne su za “najteže angažmane”, rekao je zapovjednik kopnenih snaga zemlje, dok predsjednik Emmanuel Macron razmišlja o službenom vojnom raspoređivanju u Ukrajini unatoč opetovanim ruskim prijetnjama odmazdom.

U autorskom tekstu koji je u utorak objavio francuski dnevnik Le Monde, general Pierre Schill—načelnik francuskih kopnenih snaga—rekao je da su njegove snage “spremne” ako budu pozvane, te da bi demonstracija francuske vojne snage “odvratila svaki napad na Francusku”.

Macron je na čelu novonastalog prijedloga nekolicine zemalja NATO-a da se razgovara o slanju savezničkih snaga u Ukrajinu u ulozi obuke i savjetovanja, ali ne i u ulozi borbenih trupa. Baltičke države Estonija, Litva i Latvija, kao i Poljska, izrazile su podršku stajalištu Pariza, iako su velike članice NATO-a poput SAD-a i Njemačke, su protiv, piše Miami Herald.

20 000 vojnika u roku od 30 dana

General Schill je rekao da bi Francuska mogla angažirati diviziju od 20 000 vojnika u roku od 30 dana da djeluje kao dio savezničke koalicije. Pariz bi, dodao je, mogao zapovijedati snagama od oko 60 000 vojnika sastavljenih od francuskih i drugih savezničkih trupa. Francuska vojska broji oko 121 000 vojnika, s 24 000 rezervista. “Želiš li mir, spremaj se za rat”, napisao je general citirajući poznatu latinsku poslovicu.

“Izvori krize se množe i nose sa sobom rizik spiralnog širenja”, dodao je zapovjednik, iako se nije konkretno pozvao na aktualni rat u Ukrajini. Ruski dužnosnici više su puta kritizirali svaku naznaku dubljeg angažmana NATO-a u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Macronova “ideja potencijalnog slanja takvog kontingenta” “jasno različito percipira u različitim europskim prijestolnicama”. Dodao je: “Nastavljamo pažljivo pratiti ovu situaciju.”

Šef vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin u međuvremenu je tvrdio – bez pružanja dokaza – da ima obavještajne podatke o francuskom planu da pošalje 2000 vojnika u Ukrajinu. “Tako će postati legitimna prioritetna meta za napade ruskih oružanih snaga”, rekao je šef obavještajne službe. “To znači da će doživjeti sudbinu svih Francuza koji su ikada došli u ruski svijet s mačem”.

Berlin i Washington oštro protiv ideje

Još uvijek nema javnih planova za francusko ili drugo savezničko vojno raspoređivanje u Ukrajini. Međutim, čini se da je njemački kancelar Olaf Scholz u veljači otkrio preko procurjele komunikacije koju je objavila Rusija da mali broj francuskog i britanskog osoblja pomaže ukrajinskim trupama u gađanju i ciljanju raketa Storm Shadow/SCALP koje su dale dvije članice NATO-a.

Macron je prvi put sugerirao da bi NATO vojnici mogli biti raspoređeni u Ukrajini u veljači tijekom sastanka europskih čelnika u Parizu. Predsjednik je rekao da “nema konsenzusa” o prijedlogu, ali je dodao da “ništa nije isključeno”. Washington i Berlin oštro su i izričito protiv takvog djelovanja. Predsjednik Joe Biden “jasno je dao do znanja da nećemo spustiti američke čizme na zemlju”, rekao je prošlog tjedna glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Scholzova interpretacija pariškog summita činila se prilično različitom od Macronove. “Neće biti kopnenih trupa, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje su tamo poslale europske zemlje ili države NATO-a”, rekao je nakon sastanka.

Baltički ministri pohvalili francusko “razmišljanje izvan okvira”

Ipak, Pariz je pronašao podupiratelje drugdje u savezu. “Prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini nije nezamisliva”, rekao je ranije ovog mjeseca poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski. Baltički ministri vanjskih poslova u međuvremenu su pohvalili Francusku za “razmišljanje izvan okvira”. Jedan europski diplomatski dužnosnik—koji je ranije ovog mjeseca razgovarao s Newsweekom pod uvjetom anonimnosti—rekao je: “Sumnjam da možete promijeniti rusku računicu samo slanjem trenera u Ukrajinu”.

Drugi diplomat, koji je također tražio anonimnost kako bi iskreno govorio, složio se: “Zapad je paraliziran strahom. Do sada sve ‘crvene linije’ koje smo prešli nisu donijele Armagedon kojeg se toliko bojimo”, tvrdi.

geopolitika.news