Zadnji komentari

Kineski diplomat: Kina će širom otvoriti vrata ruskim tvrtkama

Pin It

Kina i Rusija ubrzano nastavljaju graditi svoje strateško partnerstvo, za koje i Moskva i Peking vole govoriti da je i „više od savezništva“. Tako bi, kako se još uvijek neslužbeno najavljuje, ruski predsjednik Vladimir Putin u svibnju mogao posjetiti Peking, što bi bio njegov prvi posjet inozemstvu nakon što je prošli vikend ponovo izabran na istu dužnost.

Time bi ponovio gestu kineskog čelnika Xi Jinpinga koji je u ožujku prošle godine, nakon što mu je produžen mandat na položaju prvog čovjeka Kine i tamošnje Komunističke partije, za svoj prvi inozemni posjet izabrao Moskvu – što već postaje praksa u odnosima dviju zemalja.

U četvrtak, 21. ožujka, objavljen je intervju kojeg je za rusku državnu agenciju TASS dao kineski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Zhang Hanhui.

Govorio je o mogućnostima koje će Kina ponuditi stranim ulagačima, komentirao podatke zapadnih medija o povlačenju stranog kapitala iz zemlje i dao prognozu kinesko-ruskih odnosa u 2024.

Čestitke i međusobni posjeti

Što se tiče ovog posljednjeg, kineski diplomat je rekao kako kinesko-ruski odnosi proživljavaju najbolje razdoblje u povijest i podsjetio da je predsjednik Xi Jinping čestitao Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika RF, što odražava snažno prijateljstvo i političko međusobno povjerenje između čelnika dviju zemalja.

“Države čvrsto podupiru jedna drugu u pitanjima koja utječu na temeljne interese svake strane, a strateška interakcija leđa uz leđa postaje sve bliža. Bilateralni trgovinski promet uspješno je premašio granicu od 240 milijardi dolara. Oznaka “Made in China” postaje sve popularnija i vjerodostojnija među ruskim potrošačima. Za ruskim poljoprivrednim proizvodima, plodovima mora i tako dalje u Kini je velika potražnja. Humanitarna suradnja dviju zemalja je u porastu, a nastavlja se širiti suradnja u područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, turizma i zdravstva. Dinamičan razvoj višestrane kinesko-ruske interakcije postavio je čvrste temelje za razvoj bilateralnih odnosa,” — kazao je Zhang Hanhui.

Rekao je da su se dvije zemlje dogovorile „o svečanom obilježavanju 75. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa, a u sklopu Godina kulture Kine i Rusije održat će se niz svijetlih, popularnih i dirljivih događaja“.

Velika robna razmjena i zadaća BRICS-a

Kineski diplomat je rekao da će dvojica čelnika – Jinping i Putin, nastaviti održavati bliske kontakte, a da će razmjena na visokoj razini između zemalja i dalje imati snažnu dinamiku.

Suradnja u područjima kao što su gospodarstvo i trgovina, energetika, promet, poljoprivreda nastavit će se razvijati, kao i potencijal bilateralne interakcije u visokotehnološkim područjima kao što su digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i zeleno gospodarstvo,” –rekao je Zhang Hanhui.

Također je izjavio kako će Kina “u potpunosti podržati aktivnosti Ruske Federacije kao predsjedavajuće zemlje BRICS-a” i da će dvije zemlje zajedno sa zemljama BRICS-a nastojati otvoriti novu stranicu za ujedinjenje i razvoj Globalnog juga.

“Kao odgovorne velike sile, Kina i Rusija nastavit će izvršavati misiju ere, zajednički promicati stvaranje ravnopravnog i uređenog multipolarnog svijeta i uključive ekonomske globalizacije u kojoj svi pobjeđuju, te zajednički graditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo,” — rezimirao je Zhang Hanhui u intervjuu za rusku agenciju TASS.

geopolitika.news