Zadnji komentari

Čuvajte svoje podatke i nastojte da ih nikomu ne date

Pin It

US intelligence agencies accuse Huawei & ZTE of spying - again

Zapamtite, oni vas uvijek promatraju. Koristite gotovinu kad možete. Ne dajte svoj telefonski broj, broj socijalnog osiguranja ili adresu, osim ako baš morate. Nemojte ispunjavati upitnike niti odgovarati telemarketerima. Zahtijevajte da kreditne tvrtke i tvrtke za podatkovni marketing proizvedu sve informacije koje imaju o vama, isprave pogrješke i uklone vas s popisa zainteresiranih.

Često provjeravajte svoju medicinsku dokumentaciju.

Ako sumnjate da vladina agencija ima dosje o vama, zahtijevajte da ga vidite. Blokirajte ID pozivatelja na telefonu i držite svoj broj nenavedenim. Nikada ne koristite elektroničke naplatne kućice na cestama. Nikada ne ostavljajte uključen mobilni telefon – kretanje se može pratiti. Nemojte koristiti kreditne kartice ili kartice s popustom u trgovini. Ako morate koristiti internet, šifrirajte svoju elektroničku poštu, odbijte sve “kolačiće” i nikada ne dajte svoje pravo ime prilikom registracije na web stranicama. Još bolje, koristi tuđe računalo. Na poslu pretpostavimo da se svi pozivi, govorna pošta, e-pošta i korištenje računala nadziru.

Ovo zvuči kao paranoično buncanje Unabombera. Zapravo, to je savjet koji nude revniji od današnjih boraca za privatnost. U sve žičanijem svijetu ljudi neprestano stvaraju informacije o sebi koje se bilježe i često prodaju ili objedinjuju s informacijama iz drugih izvora. Cilj zagovornika privatnosti nije ekstreman.

https://www.economist.com/hrvatski-fokus.hr