Zadnji komentari

Rusija neće čekati da Ukrajincima stigne američka pomoć: Planiraju iskoristiti oslabljenu protuzračnu obranu

Pin It

Zapadni vojni stručnjaci očekuju povećanje broja ruskih napada projektilima i bespilotnim letjelicama u Ukrajini u nadolazećim tjednima prije nego što stigne nova američka vojna pomoć koju je odobrio Zastupnički dom.

Američki Zastupnički dom u subotu je izglasao dugo odgađani paket vojne pomoći u vrijednosti od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, za koji se očekuje da će ga sada usvojiti Senat, a potom potpisati predsjednik Joe Biden.

Prema analitičarima američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona “ruske snage vjerojatno će intenzivirati trenutne ofenzivne operacije te napade raketama i dronovima u narednim tjednima kako bi iskoristile ukrajinska materijalna ograničenja”. Međutim, ISW-ovi stručnjaci u subotu su izvijestili da su Rusi zasad postigli tek izolirane taktičke uspjehe u ofenzivnim operacijama te da nisu ostvarili proboj na bojišnici.

Očekuje se da će Rusija osobito iskoristiti oslabljenu ukrajinsku protuzračnu obranu i pojačati napade kliznim bombama. I dalje postoji rizik od operativno značajnog ruskog napredovanja u ratnoj zoni u idućim tjednima, rekli su iz ISW-a. Kada se ukrajinska protuzračna obrana poboljša, rizik za Ruse će se povećati, dodali su. Ukrajina od zapada ne očekuje samo sustave protuzračne obrane i odgovarajuće projektile, već i američke borbene mlazne zrakoplove F-16. Cilj vodstva u Kijevu jest vratiti kontrolu nad zračnim prostorom. Zemlja, koja stremi članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, više od dvije godine se uz ogromnu pomoć zapada brani od ruske invazije.

Usvajanje paketa

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson upozorio je zastupnike da je to “neprimjereno ponašanje”: Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini. Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

geopolitika.news