Zadnji komentari

Sprema se ruska oluja!

Pin It

Američki mediji već danima pišu o trijumfu Bidenove administracije koja je konačno, nakon pola godine mučne političke borbe, uspjela od Kongresa dobiti ono što je željela – osiguranje vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Jedan od tih medija je i Politico, koji u autorskom tekstu svog komentatora Jamie Dettmera objavljenog 24. travnja pod naslovom „Uncle Sam finally coughs up weapons-but is it too late to save Ukraine from Putin?“ piše upravo o toj temi. Ali pod kutom moguće zakašnjele reakcije s obzirom na trenutačno stanje na ukrajinskim bojišnicama.

U tekstu se govori o olakšanju koje je vlastima u Kijevu donijela vijest da je Zastupnički dom američkog Kongresa konačno odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 60,8 milijardi dolara za obranu od Rusije.

Je li prekasno?

Autor „gorućim pitanjem“ sada smatra koliko će brzo oružje, posebno topničke granate i sustavi protuzračne obrane – zapravo u tu zemlju stići, tj. hoće li stići na vrijeme „uoči očekivane ruske ofenzive ovog lipnja ili srpnja, za koju se ukrajinski zapovjednici plaše da bi mogla napraviti rupe u ukrajinskim prvim linijama?“

U tekstu se citiraju pojedini američki analitičari koji hvale novu pomoć ali i upozoravaju kako ona možda neće biti dovoljna za uspostavu ravnoteže, već će primarno djelovati poticajno za moral Ukrajinaca i pružiti “potrebne preduvjete za naporan rad za početak rekonstrukcije ukrajinskih borbenih snaga i – kritično – zajedničku obuku za izgradnju snaga koje će imati šanse za napredak sljedeće godine”.

Međutim „ove zalihe još uvijek neće biti dovoljne da se učini mnogo više od pomoći Ukrajini da ojača svoju obranu za vjerojatnu rusku oluju koja dolazi“ – navodi autor teksta. Logično, to sigurno neće biti dovoljno da Ukrajina sama krene u ofenzivu. „Samo 28 milijardi dolara od odobrenog paketa je za izravnu vojnu opskrbu od strane SAD-a, 13,9 milijardi dolara je za pomoć Ukrajini u kupnji opreme na tržištu, a 13,7 milijardi dolara za kupnju američkih sustava od privatnog sektora — a za sve ovo trebat će vremena,“ – navodi Dettmer.

Dakle, što se će se dogoditi nakon što se ovaj paket potroši za obranu od ruskog napada? I što, ako išta, Ukrajina može očekivati ​​za protuofenzivu sljedećeg proljeća? – postavlja dalje pitanje.

Nepredvidljivost opskrbe

Predvidljivost opskrbe bila je glavobolja za Ukrajinu od samog početka, budući da je vojna pomoć bila talac unutarnje politike raznih ukrajinskih saveznika i njihove nekoherentnosti u pogledu ratnih ciljeva.

Autor podsjeća i da mu je bivši ukrajinski ministar obrane OleksiI Reznikov u ekskluzivnom intervjuu govorio o stalnim problemima s opskrbom Ukrajine oružjem i njenoj nepredvidljivosti. Tako kaže da je „dobivanje potrebne opreme Ukrajini bilo poput vađenja zuba“, jer su stalno nailazili na prepreke. “A sredinom ljeta 2023. apsolutno sam shvatio da postoji javni i politički zamor i da će se stvari još više usporiti zbog domaće politike u savezničkim zemljama”, rekao je bivši ukrajinski ministar. Nadalje, zapadne su vlade također željele vidjeti što se dogodilo s ukrajinskom protuofenzivom.

Nažalost, malo je vjerojatno da će se nepredvidivost opskrbe poboljšati zbog predstojećih izbora i u SAD-u i u Europi — štoviše, moglo bi postati puno gore.

Ali u Kijevu se nadaju da, čak i ako bivši američki predsjednik Donald Trump bude ponovno izabran, Europa sada ima vremena za pripremu i da bi mogla uskočiti sljedeće godine kako bi popunila manjak u ukrajinskim potrebama. Pitanje je: hoće li?

Anabela Jelenčić/geopolitika.news