Zadnji komentari

Obavještajne agencije SAD-a: Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navaljnog

Pin It

Putin announces plans to visit China in May | AP News

Američke obavještajne agencije ustanovile su da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo oporbenog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Arktiku u veljači, prenosi HRT. Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar.

Njegovi suradnici, koje su vlasti označile kao ekstremiste, optužili su Putina da ga je ubio i rekli su da će pružiti dokaze koji će poduprijeti njihovu tvrdnju. Kremlj je zanijekao bilo kakvu umiješanost države.

Prošlog mjeseca Putin je smrt Navaljnog nazvao “žalosnom”, istaknuvši da je bio spreman predati zatvorenog političara Zapadu putem razmjene zarobljenika od uvjetom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju.

Navaljnijevi suradnici rekli su da su se vodili takvi pregovori.

Wall Street Journal je, pozivajući se na neimenovane ljude upoznate s tim pitanjem, objavio u subotu da su američke obavještajne agencije zaključile da Putin vjerojatno nije naredio da se Navaljnog ubije u veljači.

Ipak, Washington nije oslobodio ruskog čelnika ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, uzimajući u obzir da je Navaljni godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motiviranim optužbama te da je otrovan 2020. nervnim agensom.

Kremlj negira umiješanost države u trovanje Navaljnog 2020.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode Wall Street Journala koji se pozvao na izvore po kojima je spomenuta ocjena “široko prihvaćena unutar obavještajne zajednice te ju dijeli nekoliko agencija, uključujući CIA-u, Ured direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a i obavještajce State Departmenta”.

Američka se procjena temelji na nizu informacija, uključujući neke klasificirane obavještajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vrijeme smrti Navaljnog i činjenicu da je time zasjenjen Putinov reizbor u ožujku.

Jedan od glavnih suradnika Navaljnog Leonid Volkov ocijenio je spomenute teze naivnima i redikuloznima.

narod.hr