Zadnji komentari

Von der Leyen spremna surađivati s konzervativcima: Predizborni trik ili izlaz u nuždi?

Pin It

Ursula von der Leyen želi još jedan mandat na čelu Europske komisije i u tu svrhu spremna je surađivati i s konzervativnim snagama.

Iako se dosad žestoko suprotstavljala desnici, Von der Leyen sada više ne isključuje suradnju barem s jednim njezinim dijelom. Otkrila je to u ponedjeljak na sučeljavanju čelnika najvećih europskih političkih snaga u Bruxellesu.

“To jako ovisi o tome koji će biti sastav parlamenta i tko će sjediti u kojemu klubu zastupnika”, rekla je Von der Leyen. Dodala je kako ne isključuje suradnju s Europskim konzervativcima i reformistima (EKR), prenio je Der Spiegel.

Meloni, PiS, Ilčić…

Član kluba konzervativaca i reformista u dosadašnjem sazivu bio je zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić.

Europskim konzervativcima i reformistima pripadaju i talijanski Braća Italije predsjednice talijanske vlade Giorgie Meloni, ali i poljski PiS. Njega je na nedavnim izborima zamijenio Donald Tusk, saveznik Von der Leyen. Upravo su Von der Leyen i njezini saveznici uporno žestoko kritizirali PiS opisujući ga kao protueuropski i protudemokratski.

Član Konzervativaca i reformista je i Nijemac Lars Patrick Berg, koji je ranije pripadao AfD-u. Suradnja s AFD-om i drugim članicama kluba zastupnika Identitet i demokracija za Von der Leyen još uvijek ne dolazi u obzir.

Moguću suradnju s Konzervativcima i reformistima Von der Leyen je najavila uslijed bojazni da bi desne snage mogle odnijeti prevagu u Europskom parlamentu.

Von der Leyen je najavom izazvala oštru kritiku ljevice

Stoga se njezina izjava može protumačiti kao pokušaj prilagodbe novim okolnostima, čime se međutim zamjerila lijevim strankama. Posebno oštar u kritici njezine najave bio je glavni kandidat socijalista Nicolas Schmit.

“Vrijednosti i prava ne mogu se razdijeliti prema političkim aranžmanima”, rekao je Schmit.

“Moguće je suočiti se s krajnjom desnicom jer ju se smatra potrebnom, ili se potpuno jasno kaže da nema dogovora jer ne poštuju temeljna prava za koja se borila naša Komisija”, dodao je.

Schmit je time zapravo jasno opisao dosadašnju poziciju Von der Leyen, koja je u pravilu stajala na strani ljevice kad je riječ o vrijednosnim pitanjima. Njihove ciljeve poput Schmita opisivala je kao temeljna prava, a desnica je u pravilu svrstavana u “krajnju desnicu”.

Izjavu dosadašnje predsjednice Europske komisije žestoko je kritizirao i kandidat Zelenih Bas Eickhout, koji je konzervativcima predbacio da žele “oslabiti Europu” i “razvodniti zelenu politiku”.

Miješanje karata za vrijeme nakon izbora

Von der Leyen želi najavom moguće suradnje s konzervativcima privući dio desnih birača na skorašnjim izborima za Europski parlament. Osim toga, prema sadašnjim naznakama konzervativne snage mogle bi ojačati, što znači da bi joj bile potrebne za ostanak na toj dužnosti.

Europski parlament bira predsjednika Europske komisije iz redova najjačeg kluba zastupnika na prijedlog Europskog vijeća.

Europska pučka stranka (EPP), kojoj pripada Von der Leyen, ima izgleda dobiti najviše glasova, ali bi mogla biti znatno oslabljena u odnosu na prošle izbore.

Saveznik Von der Leyen u EPP-u Andrej Plenković upravo vodi pregovore o sastavu vlade s Domovinskim pokretom. Sličan trend, ako je suditi prema izjavi Von der Leyen, mogao bi slijediti i EPP, ako mu izbori to omoguće.

narod.hr