Zadnji komentari

Dramatičan apel: Balkanu prijeti novi rat! Agresivni beogradski režim se neskriveno naoružava, a kritična točka tek slijedi

Pin It

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše Jugoslavije, javnosti su uputili apel koji prenosimo u cijelosti, piše Jutarnji.

“Mi, članice i članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše Jugoslavije, upozoravamo svjetsku javnost na očitu i neposrednu opasnost od ratnih sukoba na zapadnom Balkanu.

Agresivni narativi srpskih nacionalista, potpomognuti režimom u Beogradu i dijelom svećenstva SPC-a, godinama destabiliziraju tu regiju, ponajprije Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo.

S početkom ruske invazije na Ukrajinu velikosrpska agresivna retorika jača po cijelom nekadašnjem prostoru bivše Jugoslavije.

Režim u Beogradu i režim u Banjoj Luci (entitet Republika Srpska u BiH) ne kriju simpatije prema imperijalističkim apetitima Rusije, kao ni to da uvažavaju podršku režima u Kremlju. U rujnu 2023. dogodila se i oružana eskalacija terorističkim napadom u Banjskoj na Kosovu, a kako se približava glasanje o rezoluciji UN-a o srebreničkom genocidu, prijetnje Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske jačaju i ne bi ih trebalo podcijeniti.

Očekivano primanje Kosova u Vijeće Europe još je jedna kritična točka jer režim Aleksandra Vučića ne pokazuje nikakvu spremnost za suradnju, mir i kompromis. Naprotiv, najavom velikosrpskih skupova u organizaciji države Srbije i SPC-a, ratnohuškački stav Beograda postaje jasan i opasan.

Agresivni beogradski režim, koji se neskriveno i otvoreno naoružava, glavni je izvor nestabilnosti na zapadnom Balkanu. Identičan narativ iz istih krugova u prošlosti nas je gurnuo u desetogodišnji krvavi rat na području bivše Jugoslavije. Ne smijemo dopustiti da se to ponovo dogodi. Moramo prepoznati opasnost i jasno dići glas protiv oružanih sukoba na zapadnom Balkanu.

Ovom izjavom pozivamo beogradsku vladu i predsjednika da prihvate pomirenje kao jedino moguće rješenje. Apeliramo i na međunarodnu zajednicu da hitno reagira na opasnost i učini sve što je u njezinoj moći da se na zapadnom Balkanu opet ne zapali iskra rata.

Napominjemo da ovaj apel nije uperen protiv srpskoga naroda, naprotiv, cilj mu je zaštititi ga od režima koji ga manipulacijama želi uplesti u nove regionalne sukobe. One, pak, koji se usuđuju kritizirati postupke aktualnog režima u Srbiji treba zaštititi od prijetnji i nasilja.

Zabrinuti, molimo za suradnju i mir”, stoji u priopćenju.

Pisci iz regije koji su potpisali apel P.E.N. centra

Adnan Čirgić

Adil Olluri

Ag Apolloni

Ahmed Burić

Ajla Demiragić

Agron Gashi

Artan Krasniqi

Aziz Mustafa

Aleksandar Radoman

Alida Bremer

Almir Alić

Aljaž Koprivnikar

Amir Brka

Andrea Lešić

Andrej Nikolaidis

Anton Berishaj

Antonije Nino Žalica

Asmir Kujović

Avni Spahiu

Barbara Pogačnik

Binak Kelmendi

Boban Batrićević

Boris A. Novak

Branko Čegec

Diana Burazer

Dije Demiri Frangu

Dražen Katunarić

Dubravka Duba Sambolec

Dušan Gojkov

Đorđe Šćepović

Elvis Ljajić

Engjëll I. Berisha

Esad Duraković

Fahredin Shehu

Faiz Softić

Ferida Duraković

Flamur Maloku

Gëzim Aliu

Ibrahim Berisha

Ibrahim Kadriu

Iva Grgić Maroević

Ivan Herceg

Ivan Radeljković

Izet Perviz

Jasna Šamić

Jelena Luzina

Jelena Šušanj

Lana Derkač

Lidija Dimkovska

Lila Cona

Lindita Tahiri

Lulzim Tafa

Marijan Grakalić

Marko Vidojković

Milan Jazbec

Milazim Krasniqi

Milena Šmit

Milorad Popović

Monika Žagar

Nadežda Čačinović

Naim Kryeziu

Naime Beqiraj

Nataša Konc Lorenzutti

Nenad Popović

Nerimane Kamberi

Nerzuk Ćurak

Nihad Hasanović

Osman Gashi

Safer Grbić

Said Khatibi

Sali Bashota

Sanja Orlandić

Sanja Roić

Sanja Šoštarić

Selma Raljević

Senada Krešo

Sibila Petlevski

Sonja Zubović

Šuhreta Dumanić

Tanja Miletić Oručević

Tanja Tuma

Tijana Rakočević

Tomica Bajsić

Vahid Duraković

Vahidin Preljević

Vanda Mikšić

Vesna Mikolič

Vladimir Martinovski

Zlatko Topčić

Zoran Ančevski

Zvonko Maković

Xhevahire Izmaku

priznajem.hr