Zadnji komentari

Dok je Hrvatska obilježavala VRO Bljesak, SDSS je odavao počast srpskim žrtvama

Pin It

Dok se u Hrvatskoj obilježavala 29. godišnjica operacije Bljesak kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije od 1. do 2. svibnja 1995., SDSS-ovac Boris Milošević u Okučanima se prisjećao srpskih žrtava. On je išao, kako je to napisao portal Novosti, na obilježavanje 29. godišnjice stradanja srpskog stanovništva operacije ”Bljesak”.

Dok se cijela Hrvatska prisjećala s radošću i ponosom velike, hrabre, povijesne vojne operacije Bljesak kojom je za samo 31 sat oslobođeno oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor, Milošević se osvrnuo na navodne srpske žrtve. ”Odgovorni počinitelji za

Miloševića muči što još nitko nije odgovarao za navodne ratne zločine počinjene za vrijeme Bljeska

”Iako je prošlo toliko vremena, pravda u njihovom slučaju nije zadovoljena. Obitelji nisu dobile nikakvu vrstu zadovoljštine. Ovim okupljanjem pokazujemo da ih nismo prepustili zaboravu, nespominjanju i zaobilaženju. Da se sjećamo, pamtimo, da se borimo za istinu o njihovom stradanju. Da im se iskaže poštovanje, kako u društvu, tako i prema njihovim obiteljima”, rekao je Milošević.

Miloševićeva misao i doživljaj vojno – redarstvene akcije Bljesak ne ”odskače” od pogleda njegovih kolega iz SDSS-a. Naime, osim Bljeska, posebno ih ”provocira” VRO Oluja, a i sve druge oslobodilačke akcije koje su Hrvatskoj vratile ono što je njeno. U tom smislu, donačelnik Općine Okučani iz reda srpske manjine Siniša Martinović kazao je kako je 1. i 2. svibnja 1995. tijekom vojnoredarstvene akcije Bljesak s tih područja ”prognano oko 17 tisuća ljudi. Dok je, tvrdi, od 1991. do 1995. prognano oko 75 tisuća iz Zapadne Slavonije”.

Odavanje počasti ”svim žrtvama” kao i kod bacanja vijenaca u Vukovaru

Spomenuli su Milošević i Martinović i ”sve druge žrtve” odnosno ”sve žrtve”. Ponavljajući time već poznatu retoriku koja sve ”trpa u isti koš” i relativizira velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Drugim riječima, u mnogim segmentima, izjednačava krivnju. Slično se može čuti u Vukovaru dan prije obilježavanja pada Vukovara kada Pupovac baca vijenac za srpske žrtve odajući počast tako ”svim žrtvama”.

U kontekstu spominjanja ”svih žrtava” Martinović je istaknuo i da nitko s hrvatske strane još nije osuđen zbog ”zločina u Zapadnoj Slavoniji koji su počinjeni u Bljesku”. ”Nadamo se da će doći do procesuiranja počinitelja, tako da žrtve i njihovi potomci dobiju satisfakciju”, rekao je Martinović.

Raketiranje bolnice u Klaićevoj kao odmazda za Bljesak

Zanimljivo je kako su se Milošević i Martinović prisjećali navodnih srpskih žrtava i egzodusa Srba iz oslobođenih krajeva, ali su zaboravili na koji način su Srbi odgovorili na akciju Bljesak. Naime, 2. i 3. svibnja 1995., kao odmazdu za uspješno započeti ”Bljesak”, Srbi su raketirali Zagreb. Raketirali Dječju bolnicu u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište i druge objekte u središtu Zagreba. Poginulo je sedmero ljudi, a 136 je ranjeno.

Među poginulima je bio Luka Skračić, student prve godine filmske režije, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović. Ranjeno je još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na Mažuranićevom trgu.

Meta napada bila je i dječja bolnica u Klaićevoj ulici, na čijem je krovu 2013. godine otkrivena još jedna zaostala bomba, tzv. ”zvončić”, koji je policija na koncu uspješno detonirala.

narod.hr