Zadnji komentari

Te će vjerojatno poslati nama

Pin It

Njemačka: Uhićeni maloljetni islamisti pripremali napad eksplozivnim sredstvima

Četiri tinejdžera uhićena za Uskrs u Njemačkoj pod optužbom da su pripremali napade s islamističkom pozadinom, informirali su se o sastavljanju eksplozivnih naprava, javljaju njemački mediji u petak.

“Optuženi su se pripremali za napade eksplozivnim napravama koje prvenstveno služe širenju požara te za napade mačetama”, javlja javni servis WDR pozivajući se na izvore u istražnim krugovima.

Prilikom analize podataka na mobitelima četvero maloljetnika uhićenih u travnju zbog sumnje u pripremanje napada s islamističkom pozadnom pronađene su upute za sastavljanje eksplozivnih naprava.

Prilikom pretresa je u stanu jednog od osumnjičenih pronađen nož i mačeta. Istodobno, kako se navodi, nisu pronađeni podaci o mogućim konkretnim ciljevima nego se samo spominju gradovi poput Koelna, Duesseldorfa, Dortmunda i Stuttgarta kao mjesta mogućih napada.

Četvero maloljetnika u dobi od 15 i 16 godina, od čega su tri dječaka i jedna djevojčica, uhićeno je u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna – Vestfalija i Baden Wuerttemberg nakon što je Ured za zaštitu ustavnog poretka neko vrijeme pratio aktivnosti jednog od osumnjičenih na forumima gdje se okupljaju islamisti i pobornici tzv. Islamske države.

U posljednje vrijeme islamisti, između ostalog i zbog povećanog broja propalestinskih prosvjeda koje često organiziraju zabranjene organizacije povezane s Hamasom, ponovno su došli u središte zanimanja istražnih organa.

Prošlog vikenda je u Hamburgu održan prosvjed na kojem se otvoreno pozivalo na uvođenje šerijata u Njemačkoj zbog čega se ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser nalazi na udaru kritika.

kamenjar.com