Zadnji komentari

Jel četnici i dalje brane Papi da proglasi svetim kardinala Stepinca?

Pin It

Patrijarh Irinej sada bi trebao pozvati papu da posjeti Srbiju - Večernji.hr

Otvoren put za postupak proglašenja Kuharića blaženim; Gallagher pozvao na zaštitu života

Tijekom svečane mise u povodu blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata u Zagrebu, koju je predvodio šef vatikanske diplomacije Paul Richard Gallagher, objavljeno je kako nema prepreka za postupak proglašenja blaženim kardinala Franje Kuharića.

Dikasterij za kauze svetaca javio je “nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića”, rekao je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, predvodio je svečano euharistijsko slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Gallagher pozvao na zaštitu života

Nadbiskup Gallagher, predvodeći misu na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, pozvao je na zaštitu života, posebice u njegovim najkrhkijim razdobljima.

Nadbiskup Gallagher misno slavlje predvodio je na trgu ispred zagrebačke katedrale u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom u miru kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u RH mons. Giorgiom Linguom, i brojnim biskupima iz Hrvatske i BiH.

U homiliji je mons. Gallagher istaknuo: „Iz pepela požara, iz razaranja ovoga grada, pojavio se sačuvan lik Marije, Majke Božje od Kamenitih vrata, slika koja je – kao očuvana milosrđem nebeskoga Oca – u trpljenjem pogođenima i dezorijentiranim građanima, zajedno s divljenjem, pobudila, upalila i nadu. U današnjemu svijetu ne nedostaje prizora tragičnih razaranja. Mnoga od njih uzrokovana su prirodnim pojavama, ali mnoga, nažalost, i onom ljudskom besmislenošću koju papa Franjo već poduže definira ‘trećim svjetskim ratom u komadićima’ koji se pretvara u ‘istinski i pravi globalni sukob’. Evo zašto je dobro da zajedno budemo zagledani u ovu sliku; da kleknemo pred nju, sigurni da majka ne napušta svoju djecu, nikada, a kamoli u času kušnje”.

Gallagher se u propovijedi osvrnuo na susret Marije i njezine rođakinje Elizabete, “dviju žena koje su neočekivano primile veliki dar majčinstva”.

U nekim kulturama djeca se ne doživljavaju uvijek kao dar

“Neočekivano majčinstvo koje je skromna djevojka iz Nazareta dočekala s radošću, unatoč tomu što je to posvema promijenilo njene planove”, rekao je mons. Gallagher te nadodao da se u nekim “kulturama djeca ne doživljavaju uvijek kao dar i smatrana su teretom ili zaprjekom za vlastito ostvarivanje”, rekao je propovjednik.

Nadbiskup Gallagher se pritom osvrnuo na potrebu promicanja života. Posebice je naglasio potrebu zaštite života i to u njegovim najkrhkijim razdobljima.

„Pa ipak, za nas vjernike koji otajstvo života gledamo prepoznajući u njemu dar Stvoritelja, obrana i promicanje života, u svim okolnostima, pripadaju neodgodivom zalaganju vjere i ljubavi. Ne smijemo zaboraviti da se, kako je rekao papa Franjo, stupanj napretka neke civilizacije mjeri upravo njenom sposobnošću čuvanja života, posebice u njegovim najkrhkijim razdobljima”, naglasio je mons. Gallagher.

Istaknuo je da Marija i Elizabeta svojim primjerom pokazuju kako slaviti Boga. „Davanje slave koje spontano izvire iz njihova susreta i koje Marija izražava hvalospjevom ‘Veliča’ (Magnificat) ne temelji se na činjenici da su one doživjele riješenost svojih poteškoća. To nije iskazivanje slave zbog toga što je sve ispunjeno u skladu s njihovim željama ili zbog toga što je iščekivani Mesija došao i jer je izraelski narod konačno oslobođen. Ne, njihova očekivanja, koja su ujedno i očekivanja svega naroda, još nisu ispunjena”, rekao je mons. Gallagher.

Ublažiti žrtve i spriječiti nove tragedije

“Kao što je sačuvao lik Majke Božje od Kamenitih vrata, Gospodin tako uvijek spašava dobro; spašava maleno stado koje ponekad postaje veliko, poput vojske onih koji izlažu opasnosti svoje živote da bi ublažili bol žrtava ili spriječili nove tragedije”.

„Neka nam Majka Božja od Kamenitih vrata udijeli tu strpljivost, dok molimo za milost da vidimo skriveno Božje djelo i u današnjemu svijetu. Kao što se Ona očitovala kao znak nade tijekom jedne tragedije, neka i nas učini svjedocima uskrsnuća, unatoč svemu, da svojim životom dajemo slavu Bogu, kako bismo od sada, u svijetu obavijenom tolikom tamom, bili svjetionici i graditelji mira”, rekao je nadbiskup Gallagher.

Propovijed je zaključio molitvom koju je Ivan Pavao II. uputio Zaštitnici prije trideset godina, prigodom svoga prvog pohoda Hrvatskoj. Pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski izrekao je homiliju nadbiskupa Gallaghera na hrvatskom jeziku.

Nadbiskup Kutleša: Nema prepreka za pokretanje postupka beatifikacije Kuharića

Nadbiskup Kutleša, pozdravljajući mons. Gallaghera, naglasio je: „Danas, na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, čijoj je zaštiti prije trideset tri godine kardinal Franjo Kuharić povjerio grad Zagreb, imam čast i zadovoljstvo priopćiti vam radosnu vijest. Nakon što smo zatražili od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li bilo kakva prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića, spomenuti Dikasterij nam je ovih dana odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića”.

Slavlju je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predstavnici državnih i lokalnih vlasti.

narod.hr