Zadnji komentari

Rusija izvela zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u pet regija

Pin It

Rusija je u subotu pokrenula veliki napad projektilima i bespilotnim letjelicama, oštetivši energetske objekte u pet regija diljem Ukrajine, rekli su dužnosnici, prenosi Reuters. Ukrajinski nacionalni operater mreže Ukrenergo objavio je da su u napadu oštećeni energetski objekti u istočnom Donecku, jugoistočnom Zaporožju i Dnjepropetrovsku, središnjoj regiji Kirovohrad i regiji Ivano-Frankivsk na zapadu.

“Rusi su danas ujutro izveli još jedan udar na ukrajinska energetska postrojenja. Riječ je o šestom masovnom, složenom raketnom i bespilotnom napadu na civilnu energetsku infrastrukturu od ožujka”, priopćio je Ukrenergo. Ukrajinska protuzračna obrana oborila je 35 od 53 ruske rakete i 46 od 47 ruskih dronova, rekao je zapovjednik zračnih snaga.

Rusija je od ožujka pojačala svoja bombardiranja ukrajinske elektroenergetske infrastrukture, onesposobivši pritom većinu proizvodnje termo i hidroelektrana. Napadi su uzrokovali nestanke struje i gurnuli uvoz električne energije na rekordne razine.

DTEK, najveća ukrajinska privatna tvrtka za proizvodnju energije, priopćila je da su tijekom napada njezine dvije termoelektrane pogođene i da je oprema “ozbiljno oštećena”. Regionalni dužnosnici izvijestili su da vatrogasci gase požare na nekoliko mjesta nakon udara. Zasad nema izvješća o žrtvama.

geopolitika.news