Zadnji komentari

Hoće li uskoro biti ekshumacija u podravskim šumama gdje su partizani bez suda masovno likvidirali Hrvate?

Pin It

Hoće li uskoro biti ekshumacija u podravskim šumama gdje su partizani krajem 2. svjetskog rata i u poraću masovno bez suda likvidirali Hrvate, poslali smo upit u Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, i ove je godine u općini Kloštar Podravski održan križni put u spomen na stradanje velikog broja Hrvata koje su partizani željeznicom ili pješke dovodili u tamošnje šume Limbuš, Velika Seča i Opaka Reka, a o ovim zbivanjima nije se smjelo pričati sve do uspostave hrvatske države.

Komisija iz 1996.

Općina Kloštar Podravski je 1996. osnovala Komisiju za ispitivanje podataka i obilježavanje mjesta stradanja koja je skupila izjave svjedoka, a također su načinjene i karte sa mjestima stradanja. Komisija je napravila ogroman posao, razgovarala je s brojnim tada još živim svjedocima, te su njihova svjedočenja dokumentirana. Očevici su pokazali mjesta gdje su ljudi mučeni, ubijeni, te pokopani u masovnim grobnicama. Uspjelo se doznati i za neka imena ubijenih.

Hoće li uskoro biti iskapanja u podravskim šumama, poslali smo upit Ministarstvu hrvatskih branitelja (MHB).

Naime, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, među ostalim, istražuje mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i utvrđuje broj posmrtnih ostataka u njima. Ova Uprava provodi ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, organizira i koordinira obradu i identifikaciju posmrtnih ostataka te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave organizira dostojno trajno zbrinjavanje ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Ministarstvo pokrenulo istraživanje

Provodi i održavanje vojnih groblja, groblja civilnih žrtava rata i groblja žrtava poslijeratnog razdoblja te organizira i snosi troškove uređenja pronađenih groblja žrtava poslijeratnog razdoblja. To je ogroman posao koji moraju obaviti, a ista Uprava zadužena je i za traganje za nestalim u Domovinskom ratu.

Narod.hr: Je li Ministarstvo hrvatskih branitelja upoznato sa svjedočenjima i kartama koje su napravili svjedoci stradanja krajem 2. svjetskog rata i u poraću u šumama Seča, Limbuš i Opaka Reka u Podravini?

MHB: Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je istraživanje lokacija „Šuma Limbuš“ i „Velika Seča“ te „Opaka Reka“ u Općini Kloštar Podravski, Koprivničko-križevačka županija, te ih imamo u evidencijama. 

Narod.hr: Imate li karte koje su svjedoci izradili, te kad ste ih zaprimili?

MHB: Za sve tri lokacije su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih institucija, no izjave svjedoka i karte koje su ti svjedoci izradili nisu dostavljene Ministarstvu, iako smo zaprimili moguće koordinate lokacija.

Obim posla izuzetno velik

Narod.hr: Planiraju li se iskapanja i kada? Svjesni smo da imate ogroman obim posla i u drugim dijelovima Hrvatske, za različita vremenska razdoblja.

MHB: Kao što ste i sami primijetili, obim posla koji se odnosi na traženje mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja izuzetno je velik. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je do sada evidentirala više od 1400 lokacija mogućih mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području cijele Hrvatske, koje su u različitim fazama istraživanja.

Trenutno provodimo terensko istraživanje, odnosno probna iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka u Ličko-senjskoj županiji, na lokaciji ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću, koja je vrlo zahtjevna i opsežna i gdje je moguća ekshumacija većeg broja žrtava, a istodobno su na još dvije lokacije u tijeku aktivnosti vezane uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu. Stoga u ovom trenutku ne možemo precizno reći kada će biti provedena terenska istraživanja na predmetnim lokacijama u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svaka lokacija zahtijeva poseban pristup

Narod.hr: Na koji se način vrše iskapanja u šumi, što je sve potrebno od dozvola, strojeva i radnika, koje službe su uključene? 

MHB: Aktivnosti probnih iskapanja i ekshumacije organizira i koordinira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a provodi ih u suradnji s Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova, nadležnim županijskim državnim odvjetništvom i županijskim sudom te medicinskim ustanovama, a o procesu ekshumacije obavještava i nadležnu jedinicu lokalne samouprave, kao i mjesnu Crkvu.

Svaka lokacija zahtijeva poseban pristup, ovisno o tome nalazi li se u urbanom ili ruralnom području, na poljoprivrednoj ili šumskoj površini ili pak na zaštićenom kulturnom dobru, te se svakoj lokaciji pristupa sukladno njezinim specifičnostima. Ukoliko se lokacija nalazi u šumi koja je u nadležnosti Republike Hrvatske, Hrvatske šume određuju posebne uvjete za provedbu ekshumacije. Radni strojevi, korištenje mehanizacije ili ručni iskop te broj radnika također se određuju s obzirom na specifičnost svake pojedine lokacije, na isto utječe i konfiguracija terena, raslinje, dopuštenje za njihovo uklanjanje, kao i pretpostavljena veličina neke lokacije.

Istražene lokacije

Nažalost, na većini šumskih područja georadar nije pogodna metoda za korištenje te su od iznimnog značaja primarni svjedoci koji mogu pokazati točku lokaciju gdje bi se posmrtni ostaci trebali nalaziti, a nakon toga se najčešće koristi metoda strojnog iskapanja do pronalaska posmrtnih ostataka te potom ručni iskop.

U proteklih šest godina prikupljena su i objedinjena saznanja o 1423 moguće lokacije masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata. Provedeno je 567 terenskih izvida i 75 probnih iskapanja i ekshumacija pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 1776 osoba.

Posebno ističemo lokacije na kojima je ekshumiran veći broj posmrtnih ostataka: Jama Jazovka, Sošice (814), Prudnice, Brdovec (133), Macelj (84), Predio ispred groblja Sv. Marije Magdalene, Gospić-1. faza (84), Tomašica, Garešnica (53). Organizirano je 11 zajedničkih pokopa pri čemu su dostojno trajno zbrinuti posmrtni ostaci 832 osobe.

Izvor: narod.hr