Zadnji komentari

DP: Obljetnica pogibije Blaža Kraljevića – HEROJE NE ZABORAVLJAMO!

Pin It

9. kolovoza 1992. Blaž Kraljević - ubojstvo 9 HOS-ovaca u zločinu koji  nikada nije razjašnjen – narod.hr

Na današnji dan 1992. u Kruševu u Hercegovini ubijeno je devetero HOS-ovaca, a među njima bio je i zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga u Hercegovini Blaž Kraljević. 

Kraljević je još kao mladić iselio iz tadašnje Jugoslavije te postao politički aktivist u Australiji. Pristupio je emigrantskoj organizaciji Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, kojoj je cilj bio srušiti Jugoslaviju. Uvođenjem demokratske vlasti, vratio se u Hrvatsku i pridružio Hrvatskoj stranci prava. U prosincu 1991. imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu. Uskoro mu je dodijeljen čin pukovnika HOS-a. Kraljević je uskoro imenovan i general bojnikom Armije BiH, a postao je i član Glavnog stožera Armije BiH. Kao zapovjednik HOS-a sudjelovao je u obrani Hercegovine protiv srpskih snaga.

Kraljević je sa svojom pratnjom, pod još do kraja nerazjašnjenim okolnostima, poginuo na kontrolnom punktu u Kruševu kod Mostara, kada je došlo do razmjene paljbe između HVO-a i HOS-a.

Predsjednik Franjo Tuđman je, na prijedlog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška i Državnog povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, 3. prosinca 1996. odlikovao Blaža Kraljevića odličjem – Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Hvala mu na borbi za Hrvatsku i Hrvate! Neka mu je laka rodna gruda! ???

#Domovinskipokret ??