Zadnji komentari

Jazovka tri godine od ekshumacije: Gdje su kosti, zašto nema grobnice, zna li se dob i spol ubijenih?

Pin It

DRAGOVOLJAC - Speleolog koji je otkrio Jazovku: Nikada neću zaboraviti  ljudske kosti razbacane svuda uokolo

Trebalo je 30 godina od otkrića jame Jazovke, masovnog stratišta onih ubijenih od ruke partizana, da više od 800 žrtava bude ekshumirano. Njihove kosti i dalje nemaju posljednje počivalište, tri godine kasnije i dalje stoje na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

75 godina trebalo je da tajna zvana Jazovka o kojoj su tek hrabriji tiho šaputali tijekom komunizma, izađe na svjetlo dana. Zaslužan za to je Mladen Kuka koji je jamu sa stotinama tijela obijenih os strane partizana otkrio još 1989. Nakon otkrića, trebalo je čekati do 2020. da preko 800 tijela budu napokon ekshumirana.

Što se od tada dogodilo pokušali smo doznati pri Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je zadušeno i grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Tri su godine prošle od šokantnog prizora tisuće, ti tisuće kostiju složenih na plastičnu ceradu uz okno jame Jazovka. Spominjala se tada mogućnost da je u blizini i lokacija još jedne jame, tzv,. Jazovke 2, no, kako doznajemo, nakon provedenih probnih iskapanja na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke, na tim lokacijama nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Spol i dob žrtava i jame Jazovka?

Što je pak s ostacima 814 osoba ekshumiranih iz jame Jazovka? Kada će biti sahranjeni? Je li ustanovljeno kako su ubijeni, koliko su žrtve stare, kojeg su spola?

Odgovore na sva ta pitanja i dalje ne znamo. Naime, i tri godine nakon ekshumacije, tijela su i dalje na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja odgovaraju nam tek da se temeljem ‘prikupljenih saznanja i dokumentacije može zaključiti kako su žrtve bačene u Jazovku u dva navrata, 1943. godine nakon bitke za Krašić te u svibnju 1945. godine’.> (VIDEO) Istraživač >Mladen Kuka koji je otkrio Jazovku: ‘To mjesto sam pronašao za vrijeme Jugoslavije pod cijenu kockanja s vlastitim životom’

”Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje se provodi njihova antropološka obrada u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. S obzirom na velik broj posmrtnih ostataka, proces je složen i dugotrajan te se obrada provodi u više faza rada i još nije završena, a proces je usporen i zbog obnove u potresu oštećene zgrade Zavoda”, kažu za Narod.hr.

Što je s pokopom?

Iako je određen spol i dob 814 žrtava, antropološka analiza nije dovršena stoga nam te podatke nisu željeli dati.

”Podatke o okolnostima stradanja žrtava i obradi njihovih posmrtnih ostataka možemo dati tek po završetku svih postupaka i kada budu poznati svi rezultati ovog složenog procesa istraživanja u koje je uključeno više nadležnih institucija”, pojašnjavaju.

Kažu da će biti organiziran u suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Žumberak nakon izgradnje grobnice.

Kuka našao jamu Jazovka 1989. nakon 14 godina potrage

U nastavku vam donosio dio intervjua koji je Mladen Kuka, autor knjige ‘Pakao se zove Jazovka’ dao za Narod.hr u veljači 2022.

”Jamu Jazovku u svom speleološkom radu tražio sam punih 14 godina. U tom traženju od lokalnog stanovništva slušao sam svakakve priče, no, sve su se uglavnom svodile na isto: tamo su odvedene stotine ljudi, živi bačeni, partizani su ih ubijali, o tome se ne smije govoriti….

Kuka, koji je 1989. otkrio jamu Jazovku, stratište nevinih žrtava komunizma, objavio je knjigu “Pakao se zove Jazovka”.

”Ono što smo zatekli dolje me užasnulo, otupio sam, zanijemio, svugdje hrpe kostiju, štake, zubala”

Jamu sam pronašao 22. siječnja 1989. godine, no, nisam bio tada siguran da je to Jazovka. 29. siječnja 1989. godine spustio sam se u jamu; shvatio sam da sam nakon 14 godina pronašao Jazovku, mjesto stravičnog zločina. Ono što smo zatekli dolje me užasnulo, otupio sam, zanijemio, svugdje hrpe kostiju, štake, zubala, i opet hrpe kostiju…

Dana 14. kolovoza 2019. godine zajedno sa vlč. Ivanom Vučakom, upraviteljem župa Krašić, Prekrižje i Oštrc, opet sam se spustio na dno, kada je velečasni izvršio molitveni obred za nevine stradale žrtve. Prizor je opet bio zastrašujuć, jer uz kosti, u jami je bilo doslovce smetlište: pobacane limenke, uništena hrvatska zastava, lampaši….Tužno.

”Želio sam s ljudima podijeliti priču koja traje godinama”

To nas je ponukalo da opet poduzmemo neke radnje, obratimo se nadležnim tijelima i konačno smo naišli na pozitivan odgovor Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je započelo i završilo ekshumaciju žrtava Jazovke u razdoblju od 13. – 17. srpnja 2020. godine. Pri ekshumaciji sudjelovao sam kao savjetnik Ministarstva, a velečasni je nakon, što su kosti izvađene, posložene, izvršio pogreb.

Po kostima utvrđen je minimalni broj žrtava 814. Sva ta događanja, od samog otkrića jame 1989. godine, pa razdoblje 1990. godine, prijetnje koje sam dobivao; zatim neuspjeli pokušaji kod premijera i predsjednika Republike Hrvatske da se jama Jazovka proglasi mjestom posebnog pijeteta; ekshumacija; priče djece stradalih žrtava Jazovke – sve to ponukalo me na pisanje knjige. Želio sam s ljudima podijeliti tu priču koja traje 14 godina prije njezina otkrića i 32 godine nakon njezina otkrića, otkriti ljudima tu jamu obavijenu tajnom, šutnjom, gdje se nalazi oko 1000 žrtava stradalih na takav svirepi način.

…U nekoliko navrata pisao sam hrvatskim premijerima i predsjednicima Republike Hrvatske o zaštiti jame Jazovke, da dobije status mjesta posebnog pijeteta. Kao što sam rekao, odgovora nisam dobio. Moram reći da me žalosti da od stvaranja hrvatske države, našeg osamostaljenja, niti jedan premijer ili predsjednik Republike nisu posjetili jamu Jazovku, koja je nadomak Zagrebu. Žalosno.

”U jamu odvedeni i sjemeništarci, časne sestre…”

Kada je izvršeno prvo prebrojavanje kostiju žrtava Jazovke 1999. godine, u čemu je sudjelovao i moj sin Branimir, pokušali smo pregledati i doći do dokumentacije ili bilo kakvog podatka o žrtvama, osobito žrtvama iz bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

U Protokolu našli smo istrgane listove. Utvrđene su činjenice da su u jamu odvedeni i sjemeništarci, časne sestre, za koje se zna imenom i prezimenom, koje u knjizi i spominjem i zna se imenom i prezimenom tko su krvnici Jazovke. Naravno da nitko nije procesuiran, već su u komunističkom režimu nagrađivani visokim položajima i brojnim drugim povlasticama.

narod.hr