Zadnji komentari

Mlinarić: Pušenje “Croatia” cigareta u logoru

Pin It

U logoru smo ubijali vrijeme izrađujući krunice od kruha, kockice za jamb, čak i karte za belu od kutija keksa. Sloboda je bila daleka misao, a svaki trenutak prolazio je sporo.

Jednog dana vrata sobe širom su se otvorila, a vojnik je izgovorio moje ime. Sa sagnutom glavom i rukama iza leđa, koračao sam hodnikom, očekujući neizbježnu muku. Ulaskom u prostoriju vidio sam neke moje logoraške patnike kako otvaraju pristigle pakete.

Čuvar mi je naredio da otvorim paket i imao sam što za vidjeti. Na vrhu paketa stajala je šteka “Croatia” cigareta. U tom trenutku sam htio propasti u zemlju, jednostavno nestati. Već sam bio spreman na batine koje mi slijede. Na moju sreću, čuvar nije previše mario za te cigarete, kratko je pregledao paket i vratio me u sobu. 

Dok sam koračao nazad prema sobi, promijenio sam se iz pokislog zatvorenika u pravog hvalisavca. Podigao sam "Croatia" cigarete s ponosom uzvikujući: "Ćipe i u Sremskoj Mitrovici puši Croatia cigarete". Tada je započela šala, a cigarete smo podijelili međusobno, trenutačno zaboravljajući na logorašku stvarnost.