Zadnji komentari

Koić i Banić o ostavci ravnatelja Jasenovca: Jedan manje, kamo dalje?

Pin It

Mediji su u utorak 21. svibnja objavili da je izvjesni Ivo Pejaković, ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac dao ostavku. Na nekim hrvatskim državotvornim portalima to je pozdravljeno kao pozitivan korak i početak novog načina rada te ustanove na hrvatskom državnom proračunu.

Pozitivna očekivanja od ovog čina su vjerojatno pretjerana jer sve oko Jasenovca je politika, pišu M. Koić i Nikola Banić za Hrvatski tjednik.

Pijun

Navodno je inicijalni događaj za smjenu bio jedan factchekerski tekst o netočnostima, odnosno lažnim podatcima na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac. Međutim, bar dio tih „netočnosti“ se nalazio na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac i prije dolaska Pejakovića pa se on mogao uspješno braniti da je to naslijedio.

To ukazuje na potpuno druge razloge njegove ostavke. Na popisu JUSP-a Jasenovac se nalaze desetci tisuća lažnih i problematičnih žrtava zbog čega je Pejaković već odavno morao otići. U usporedbi s tim sve ostale netočnosti na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac se čine manje bitnima. Ovako se stječe dojam o žrtvovanju pijuna za spas partije. Samo još ne znamo točno koje.

Politika

Od ponovnog stjecanja samostalnosti u Hrvatskoj je objavljeno dvadesetak knjiga i na stotine tekstova koji do temelja ruše jasenovački mit pa to nije izazvalo ovakvu reakciju.

Razložno je pretpostaviti da se ovog puta radi o nečijem političkom interesu. S obzirom na neke usporedne političke događaje možemo pretpostaviti da se radi o reakciji na histeričnu akciju Srbije zbog glasovanja u Ujedinjenim narodima o proglašenju masakra u Srebrenici genocidom.

Srbi su angažirali svoj proxy, odnosno vlast u Crnoj Gori koja ima namjeru izglasovati izjavu da su Hrvati u Jasenovcu počinili genocid nad Srbima. Namjera je ovim političkim trikom privremeno prebaciti pažnju na Hrvatsku, dežurnog krivca u „regijonu“ bar dok ne prođe glasovanje u Ujedinjenim narodima.

Proglašenje Srebrenice genocidom ne bi na Srbiju imalo samo političke, već možda u nekom slučaju i financijske posljedice plaćanja ratne štete. To bi posljedično moglo potaknuti i druge da od „komšija“ zatraže plaćanje grijeha iz prošlosti.

Taktika

Dosadašnji ravnatelj Pejaković je glede Jasenovca uglavnom nebitan. Vjerojatno mu je glavna kvalifikacija za to radno mjesto bila da je prema partijskom novogovoru „pošteni“ Hrvat. Danas bi političari izraz „pošteni“ zamijenili s „inkluzivni“. Slijepo je slijedio zadane smjernice.

Od dvoje glavnih kreatora popisa JUSP-a Jasenovac Jelka Smreka je pokojna pa je preostao Đorđe Mihovilović koji se i nadalje bavi jasenovačkim popisom. Popis prepun netočnosti, odnosno lažnih žrtava do sada je mijenjan samo iz dva razloga.

Prvi razlog je agenda koja se provodi, a to je povećanje broja žrtava bez obzira na uvjerljivost izvornih podataka.

Drugi razlog su argumenti odnosno znanstveni dokazi upornih i marljivih istraživača zbog kojih su djelatnici JUSP-a Jasenovac zaduženi za promjenu podataka na „Poimeničnom popisu žrtava KL Jasenovac 1941.-1945.“ ponekad bili prisiljeni maknuti neke od preočitih lažnih žrtava s popisa.

Pri tome nisu bili vođeni argumentacijom neoborivih znanstvenih dokaza, već se radilo o čistom taktiziranju odnosno o kontroli političke štete.

Laži

Poznat je slučaj Stanka Nicka jednog od oko 20 tisuća jasenovačkih dječjiih žrtava s popisa JUSP-a Jasenovac. Nick je nakon raspada Jugoslavije bio u hrvatskoj diplomatskoj službi, a sadašnji predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković bio mu je na sprovodu 2010. godine.

Taj slučaj je za JUSP Jasenovac bio politički izuzetno neugodan pa je Nick naposljetku maknut s popisa. Sličan je slučaj sa splitskom slikaricom Tinom Morpurgo. I ona je nakon tekstova koji se bave njezinom sudbinom u ratu maknuta s mrežnog popisa JUSP-a Jasenovac.

Međutim, to su sve potezi za domaću javnost. Naime, 2017. godine JUSP Jasenovac je poslao podatke u Američki muzej holokausta pa su sve te laži ostale nepromijenjene za međunarodnu javnost. Zbog takvih slučajeva nije bilo ostavki.

Očekivanja

Prema dosadašnjem iskustvu i odnosu političkih snaga ne treba previše očekivati od jedne ostavke. Uostalom, sve će se vjerojatno ubrzo razjasniti. Ako neće doći do suštinskih promjena u JUSP-u Jasenovac, a to uključuje promjenu načina rada i kadrovske promjene, to znači da se radi samo o kozmetici.

Prvi znak bi mogla biti daljnja sudbina dosadašnjeg ravnatelja. Ako bude nagrađen nekom lukrativnom sinekurom, sve će biti jasnije, a događaji u JUSP-u Jasenovac će se odvijati u skladu s globalističkim ciklusom života.

Naizgled se postupno kreće prema rješenju pa se sve prividno vraća na početak, a stvarno je još i gore! Stvori kaos, osnuj povjerenstvo, ponudi rješenje, glumi rješavanje problema i tako se sve vrti kao smrtonosni vir. A zemaljski dani teku. Radujte se narodi!

Budućnost

Na mrežnoj stranici JUSP-a Jasenovac nema vijesti o ostavci ravnatelja dane 21. svibnja 2024. godine. Ali je za pokazivanje budućeg smjera djelovanja ove institucije na hrvatskom državnom proračunu znakovita vijest objavljena dan kasnije 22. svibnja pod naslovom Poziv za prijave: „Jasenovac Researchers Workshop“.

Poziv je upućen „doktorskim kandidatima, istraživačima i akademicima koji se bave poučavanjem Holokausta, poviješću koncentracijskog logora Jasenovac“.

U istoj vijesti se navodi citirano s pravopisnim greškama „Spomen područje Jasenovac (…) brine se o spomenicima i masovnim grobnicama te poučava mlade ljude o povijesti logora i poštovanju različitosti.“

Kako se brinu i poučavaju može se vidjeti iz netočnih podataka na njihovim mrežnim stranicama zbog kojih trenutno nemaju ravnatelja. U svojem budućem „dejstvovanju“ glede „Jasenovac Researchers Workshop“ JUSP Jasenovac je našao njemačkog sponzora iz organizacije Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft (EVZ). Pokušavaju li to neki njemački politički krugovi nečistu savjest nasljeđenu od predaka prebaciti na druge u ovom slučaju Hrvate?

narod.hr