Zadnji komentari

Muslimani potpisali primirje, pa usmrtili osmero djece: Velimir i Augustina bili su brat i sestra

Pin It

Hrvati Središnje Bosne, a osobito mještani Viteza obilježili su strašnu tragediju koja je 1993. zadesila mjesto Pogradinu. Naime, 10. lipnja 1993. sa položaja Armije BiH na dječje igralište ispaljena je granata koja je bila kobna za čak osmero djece koja su se tamo zatekla.

Da tragedija bude teža, djeca su se igrala misleći da su sigurna zbog bošnjačko-hrvatskog sporazuma o primirju koji je potpisan samo dan prije granatiranja ovog mjesta.

Nitko nije odgovarao za zločin u kojem su poginuli poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Potpisali primirje pa pobili djecu

Dan ranije su general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog štaba Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada i stupa na snagu.

Međutim, istoga dana, u 20:45 h, iz područja pod nadzorom ABiH, Šljivičice i Kruščice, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala na spomenuto dječje igralište i za sobom ostavila neopisivu tragediju. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko je dana na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su Hrvati pobili muslimansku djecu.

“Slike svoje djece u kući nemam. Ne bismo preživjeli gledajući im lišca svaki dan na zidu. Trebala sam im gledati lica svakoga dana – živa lica! Ne postoji na svijetu nijedna nepravda osim ove. Roditelj ne smije sahraniti svoje dijete. Sve poslije je malo, sve poslije, samo – podsjeća na ono što je život trebao biti”, izjavila je svojedobno očajna majka poginulog Velimira i njegove sestre Augustine, začešljane djevojčice kestenjastih očiju koja je zbog svog je nevinog izgleda postala simbolom patnje hrvatske djece u zaraćenoj BiH.

7dnevno