Zadnji komentari

Obnova zaliha streljiva nakon pomoći Kijevu trajat će godinama

Pin It

Trebat će deset do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijskog streljiva potrošene za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije, rekao je vlasnik velikog proizvođača oružja tvrtke Czechoslovak Group (CSG).

Unatoč dotoku streljiva u Ukrajinu, vlasnik CSG-a Michal Strnad rekao je da ukrajinskim snagama nedostaje streljiva jer zapadne vlade polako ostaju bez svog arsenala zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.

“Topničko streljivo danas je vrlo rijetka roba”, rekao je. “Procjenjujem da će trebati 10-15 godina da se popune zalihe (zapadnih vojski)” zbog rata u Ukrajini, dodao je Strnad.

Europske vlade značajno su iskoristile svoje arsenale kako bi podržale Ukrajinu. Strnad kaže da Ukrajina ispaljuje 40.000 granata tjedno iz nekoliko stotina haubica koje su joj dale zapadne zemlje.

“U Ukrajinu je dostavljeno stvarno puno toga”, kazao je. “Međutim, činjenica je da danas Ukrajinci pucaju manje nego što bi mogli jer nemaju dovoljno streljiva”.

CSG je glavni dobavljač moderniziranog oružja iz sovjetske ere za Ukrajinu, uključujući tenkove, haubice, višecjevne raketne bacače i borbena vozila.

U svojim zalihama CSG ima 90 moderniziranih tenkova T-72 koje su platili SAD i Nizozemska.

Ipak, CSG-ove zalihe oružja iz sovjetske ere također su se smanjile i malo je toga pogodnog za modernizaciju i slanje u Ukrajinu ostalo na tržištu, ističe Strnad.

kamenjar.com