Zadnji komentari

Obuljenka slijepim osobama oduzela sredstva, glavno da ga dijeli za snimanje yugo filmova

Pin It

Ovim Vas putem obavještavamo  da Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ zaključno sa 31.prosinca 2022.godine prestaje sa svim aktivnostima na prilagodbi literature za potrebe slijepih osoba do daljnjega. Razlog prestanka prilagodbe je odluka Ministarstva kulture i medija RH o smanjivanju potpore u iznosu od 50%  za provedbu programa snimanja zvučnih knjiga.

Tijekom proteklih četrnaest godina Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ je uz iznimne napore, zbog nedostatka financijskih sredstava, provodila program prilagodbe knjiga za potrebe slijepih osoba. Na godišnjoj razini smo prilagođavali između 60 – 80 tiskanih knjiga snimanjem zvučnih knjiga u daisy formatu.

Naročite teškoće su nastale  u proteklih dvije godine kada je Ministarstvo kulture smanjilo potporu, prošle godine 20% a ove 50% sredstava s kojima je u proteklim godinama sufinanciralo provedbu programa prilagodbe tiskanih knjiga u snimanjem zvučnih knjiga u daisy formatu.

Kako je ove godine potpora smanjena u iznosu od 50% što je onemogućavalo uopće nastavak prilagodbe literature, 27.rujna 2022.godine smo uložili prigovor na rezultate natječaja u zakonskom roku.

Do današnjeg dana nismo dobili službeni odgovor na prigovor budući se radi o Javnom natječaju i postoji pravilnik o rješavanju prigovora na rezultate natječaja.

Ono što smo dobili je elektronski odgovor od djelatnice ministarstva kulture i medija u roku od 27 minuta nakon što je uložen prigovor na

rezultate natječaja.

Na ovaj smo odgovor obavijestili Ministarstvo kulture i medija da ćemo 04.listopada 2022.godine započeti prosvjed ispred Ministarstva sa zahtjevom da se vrati predhodna potpora za provedbu projekta, iz razloga što je u Hrvatskoj slijepima dostupno tek 0,23% literature.

U brojkama to igleda ovako:

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu iznosi oko 3,6 milijuna jedinica knjižnične građe koja je dostupna osobama bez oštećenja vida, dok s druge strane fond Hrvatske knjižnice za slijepe i specijalne knjižnice „Čujem, vjerujem,v idim“  iznosi oko 8700 jedinica knjižnične građe. Ili još slikovitije od 100 knjiga koje su dostupne videćim osobama slijepim osobama je dostupno tek peti dio jedne knjige!!!

 Nakon što smo najavili prosvjed, kontaktirani smo iz Ministarstva kulture i medija da to nije potrebno već da će se razmotriti prigovor i da će se ova situacija riješiti.

7.listopada 2022.godine održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture i medija na kojemu je donesen zaključak da će prigovor biti prihvaćen, i da će se nastojati iznaći način da se poveća dostušpnost literature slijepim osobama u Hrvatskoj.

No nažalost, kao i mnogo puta prije, zaključak sa tog sastanka nije ispoštovan, što više nastojalo nas se uvjeriti da potpora koja je 50% manja, je i veća od predhodnih, što nam je priopćeno na novom sastanku na koji su nas pozvali u Ministarstvo kulture i medija 16.studenog 2022.godine.

Kada to nije ostvareno zatraženo je dodatnih 10 dana da se ovo pitanje riješi.

No kako se to nije događalo, pokrenuli smo svakodnevni prosvjed ispred Ministarstva kulture i medija 6.prosinca 2022.godine. Isti smo dan ponovo smo telefonski pozvani na sastanak u Ministarstvo kulture i medija  na koji nismo otišli jer smo tražili da nam se na e-mail dostavi razlog sastanka i rješenje navedenog pitanja.

No to nismo dobili, stoga smo nastavili svakodnevni prosvjed ispred Ministarstva kulture i medija, svaki dan u drugo vrijeme!

Za sutra prosvjed ćemo započeti u 10:30 sati ispred Ministarstva kulture i medija.

S poštovanjem,

Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade „Čujem, vjerujem,v idim“