Donosimo detalje o uhićenim Hrvatima u Zambiji: Rade u HNK-u, na Ustavnom sudu, bore se za prava LGBT osoba, snimaju filmove...

Pin It

Nakon što je zambijski sud odlučio da će se osmero hrvatskih državljana, optuženih za trgovinu djecom u pokušaju, moći braniti sa slobode, portal Direktno odlučio vas je podsjetiti na to tko su Hrvati uhićeni u Zambiji.

U Zambiji su 7. prosinca uhićena četiri para iz Hrvatske, i to nakon što su pokušali posvojiti djecu staru od jedne do tri godine. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru u utorak su se na ročištu u Zambiji izjasnili da nisu krivi za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, za što ih se optužuje, dok je u četvrtak, 12. siječnja, odlučeno da će se moći braniti sa slobode. Da bi ostvarili to pravo, morat će položiti jamčevinu u protuvrijednosti od 1000 američkih dolara i putne isprave, a uz to, odlučio je zambijski sud, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji.

S obzirom na velik interes hrvatske javnosti i medija za slučaj uhićenih Hrvata, portal Direktno odlučio vam je predstaviti o kome je uopće riječ. Na popisu je, podsjetimo, osmero hrvatskih državljana, a među uhićenima su Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivist i transrodni vijećnik Možemo Noah Kraljević (45) s partnericom Ivonom (36).

Damir i Nadica Magić

Elektrotehničar Damir Magić zaposlenik je varaždinske Hidroelektrane, dok je njegova supruga Nadica profesorica kemije. Jedini su na popisu koji ne žive u Zagrebu, prebivalište im je u Varaždinu, a ondje su poznati kao par koji uživa u putovanjima.

Zoran Subošić i Azra Imamović Subošić

Zasigurno najpoznatija osoba s ovoga popisa je Zoran Subošić, gitarist Hladnoga piva, koji je s Milanom Kekinom i drugim kolegama iz benda osnovao i poduzeće Gajba Records d.o.o., preko kojega su odrađivali gaže i prodavali albume.

Njegova supruga je Azra Imamović Subošić, koja, prema podacima na Likedlnu, više od 15 godina radi kao viša referentica za ustavnosudsko poslovanje na Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Završila je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a studirala je na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, gdje je diplomirala odnose s javnošću 2018. godine.

Ladislav i Aleksandra Peršić

Ladislav Peršić je doktor veterinarske medicine koji je radio u Veterinarskoj ambulanti Vet Point, a danas je zaposlenik klinike Best friends u Novom Zagrebu. U braku je s Aleksandrom Peršić, vlasnicom zagrebačkog obrta za njegu pasa Dog-Spot. Inače, Aleksandra je u Koprivnici, odakle je odselila u Zagreb zbog ljubavi, poznata kao gorljiva aktivistica za zaštitu životinja.

Noah i Ivona Kraljević

Noah Kraljević rođen je pod imenom Dalija Pintarić, no s vremenom je promijenio ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Prema internetskim podacima, riječ je o snimatelju, montažeru i redatelju, koji je jedan od suosnivača udruge TransAid, a 2014. godine proglašen je LGBT osobom godine. Godine 2017. postao je vijećnik mjesnog odbora "Samoborček", Trešnjevka u kvoti stranke Zagreb je naš, a tu dužnost obnaša i danas.

Noah je 2015. radio na kratkom filmu "I tebe se tiče", koji se bavi tematikom trgovine ljudima, a koji su financirali Vladin Ured za ljudska prava i Centar za seksualna prava. U njemu se, među ostalim, ističe da se "žrtve trgovanja ljudima iskorištavaju u svrhu seksualnog iskorištavanja, prostituciju, prisilan rad, prosjačenje, prodaju ljudskih organa i ilegalno usvajanje".

Ivona Kraljević također je LGBT aktivistica, a sličnost s Noahom dijeli i po ljubavi prema snimanju. Osim toga, radi kao oružar skladištar u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

direktno.hr