Nije moglo proći bez njegova znanja

Pin It

Plenković o Žalac: 'Bila je godinama ekspert, stručnjak… Mislim da je bila  sjajna' – Prigorski.hr

Afera s prepiskama HDZ-ovaca i članova Vlade vezana uz zapošljavanja u Hrvatskim šumama jedan je problem za premijera Andreja Plenkovića, dok je drugi daleko ozbiljniji problem po njega afera softver uz koju se povezuje bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac.

Kao što je poznato, ovih dana u medije su dospjele prepiske između Žalac i Josipe Rimac, u kojima se spominju inicijali AP koji jasno ukazuju na to da bi se iza njih mogao kriti premijer Plenković, što je i on osobno potvrdio. Iako je opće poznato da HDZ-ovci nisu cijepljeni od afera, i da se Plenković tijekom ova dva mandata suočio s cijelim nizom kriza, ova situacija specifična je iz dva razloga- prvi put se u kontekstu afera spominje izravno njega, a osim toga ovo je afera kojom se bavi Europski tužitelj.

Poljuljani Plenkovićevi veliki europski planovi

”Dokaže li se da je Plenković na bilo koji način imao prste u ovoj aferi i namještanjima u kojima se pronevjerilo europske milijune jasno je kao dan da će to biti njegov kraj ne samo u hrvatskoj politici, time bi se trajno zatvorila vrata njegove europske karijere. Dođe li do toga Plenković je gotov”, smatra naš dobro upućeni sugovornik koji tvrdi da se u Plenkovićevom timu od toga najviše i strahuje jer za europsko tužiteljstvo nedodirljivi ne postoje, nedavno je Rumunjska Kovesi pokrenula istragu protiv šefice Europske komisije Ursule von der Leyen pa je iz toga lako zaključiti da u njenim očima ni Plenković neće imati neki pretjeran značaj ako se dokaže da je imao veze s ovim slučajem u kojem se kao glavna protagonistica spominje bivša ministrica Gabrijela Žalac.

”Dosta je toga sumnjivo u toj priči, prvo to što je Plenković tako srčano branio Žalac i nakon svega što se saznalo. On se s njom susretao i nakon što je privedena od strane europskog tužitelja, teško je reći zašto, ali je vidljivo da je to u najmanju ruku čudnovat i riskantan potez, a onda imate i to naše Državno odvjetništvo koje se kompromitiralo na ovom slučaju i doista se dođe do toga da se priča sumnjivo vrti oko Plenkovića”, tvrdi naš sugovornik pa napominje da je Plenković i sam, tek sada nakon što se sve saznalo priznao da je imao doticaja sa spornim softver.

Nije moglo proći bez njegova znanja 

”Nije ni čudo da je on u strahu, da je uznemiren i da ne zna što govori, ni jedan softver bez njegova znanja nije se mogao nabaviti, i iz poruka koje su Rimac i Žalac razmjenjivale proizlazi da je Plenković sudjelovao u dogovorima oko nabave softvera”, kaže naš sugovornik te dodaje da Plenkovića čak i neupućenost u kompletan slučaj ne lišava odgovornosti. ‘‘Nabavu softvera ne samo ovog spornog već i svakog morao je potvrditi Plenković, odnosno ured premijera dakle nešto je ipak trebao znati, i to u jednu ruku jest njegova odgovornost’‘, navodi naš sugovornik.

Dobro je poznato da je Plenković nedavno proveo rekonstrukciju Vlade i da je uz ministra graditeljstva Ivana Paladine iz svojih redova ispratio Natašu Tramišak blisku osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću, što je protumačeno i kao svojevrsna priprema za izbore.

”Plenković je za to već imao razrađen plan, parlamentarni izbori trebali su se održati prije izbora za Europski parlament, jer se nakon europskih izbora slažu nove funkcije u Bruxellesu, a on je namjeravao stranku izvesti na parlamentarne izbore i zadržati HDZ na vlasti te se nakon toga zaputiti u Bruxelles, sada su se svi ti planovi sveli na tu famoznu aferu AP, ako se ona ne primiri, i ako se nastavi vrtjeti oko Plenkovića teško da se on u Bruxellesu ima čemu nadati bez obzira na sva poznanstva i ugled koji ondje uživa”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr