Zašto je slučaj prebačen na viši sud? Nekoliko je mogućih razloga

Pin It

DRAGOVOLJAC - Afera Zambija: Legalizaciju isprava iz Konga zaobišli i  uhićeni i hrvatski sudovi iako postoje jasne upute

Nakon što je ovog tjedna suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji prebačen na tamošnji Visoki sud, odvjetnik Karlo Novosel pojasnio nam je što bi ovaj potez mogao značiti u nastavku ovog pravosudnog procesa protiv osmero hrvatskih državljana optuženih zbog trgovine ljudima.

Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem se tereti osmero prebaci s Općinskog na Visoki sud.

Odvjetnik Karlo Novosel, član Upravnog odbora U ime obitelji, za Narod.hr je dao svoje viđenje suđenja u Zambiji i otkrio što po njemu znači prebacivanje procesa na višu sudbenu instancu.

Smatra da je do tog poteza došlo jer je riječ o slučaju koji je pod velikom lupom javnosti, no isto tako, da je ”međuvremenu slučaj toliko ojačao procesnim elementima i dokazima da više to ne može obraditi niži sud”.

Pritisak na niži sud?

Ipak, postoji još jedna stvar koja je mogla utjecati na to da se slučaj prebaci na viši sud.

”Ono što bi moglo biti indikativno jest da nije nemoguće da se radio pritisak na suca tj. sutkinju i da je možda taj pritisak bio usmjeren na postupanje protivno njezinoj odluci, savjeti, moralu i činjenicama. Možda je iskoristila zakonsku mogućnost da to makne od sebe”, smatra Novosel.

Ukazuje da prebacivanje na Viši sud koincidira s činjenicom da su se nedavno o slučaju uhićenih hrvatskih državljana oglasile i vlasti DR Konga i Zambije.

”Indikativno je da je upravo prebacivanje na viši sud došlo vrlo brzo nakon oglašavanja dužnosnika svih involviranih država što mi upućuje na zaključak da je bilo pritisaka na neovisnost pravosuđa”, naglašava Novosel.

”Mislim da se sustav međudržavnog posvajanja iz Konga, ne samo sustav u Hrvatskoj, nego i općenito koji se odnosi na sva posvajanja iz te zemlje slomio se na ovoj priči”, komentira Novosel.

”Oni koji su upoznati s takvim sustavom, krenuli su ga iskorištavati”

Poručuje kako je DR Kongo nesređena zemlja i da su ”moguće manipulacije koje proizlaze iz tog stanja”.

”Oni koji su upoznati s takvim sustavom, krenuli su ga iskorištavati. Vjerujem da su svi bili jako dobro upoznati s tim što rade. Životne okolnosti upućuju na to, da kada se upustiš u nešto što imalo odstupa od redovnog postupanja, a pogotovo tu gdje se izlažeš riziku jer je DR Kongo nesređena država, da si jako dobro upoznat sa svim detaljima”, zaključuje Karlo Novosel.

Podsjetimo, Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem se tereti osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud. Tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj sasluša na višem sudu.

Sutkinja Općinskog suda Jennifer Bwalya koja je vodila predmet pred nižim sudom zakazala je ročište za 1. ožujka, međutim sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe odgodila je ročište za kasniji datum, ali nije odredila kojeg će se točno datuma održati iduće ročište. Naglasila je da će datum idućeg ročišta biti komuniciran prema odvjetnicima, javio je N1.

U izjavi o zahtjevu podnesenom Visokom sudu Ndole, Kombe Sakeni rekao je da je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DRC-a biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju.

”Dio dokaza u ovom predmetu dotiče se komunikacije upućene suverenoj državi, to jest DR Kongu, i moguće je da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. Slučaj uključuje i četvero djece, na čiju će sudbinu utjecati ishod ovog predmeta”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr