Umjesto da se bavi smećem, Tomašević traži ‘ustaše’ po Zagrebu

Pin It

Nakon što su Svjetski židovski kongres, Documenta, povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić i Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenica preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili “istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”

na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak jednoglasno je podržalo prijedlog preimenovanja četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke. Ipak, traže utvrđivanje opravdanosti inicijative.

Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak prema kojem “Vijeće MO I. Reka podržava promjenu naziva ulica za neko dogledno vrijeme, ali prije konačne odluke o promjeni da se ispune sljedeći preduvjeti, a to je anketiranje među stanarima navedenih ulica o suglasnosti za promjene te naknada troškova zbog zamjene dokumenata tamošnjih žitelja, kao i da MO predloži nove nazive”.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke.

Tamošnje Vijeće ima 19 članova, a na čelu mu je Nikola Zdunić iz Možemo, ali “za” je glasalo svih 18 vijećnika i vijećnica (jedna vijećnica bila je spriječena), a to znači i iz SDP-a, HDZ-a, Mosta, BM365 te Nezavisne liste Vesne Škare-Ožbolt.

Traže utvrđivanje opravdanosti inicijative

U zaključcima se nadležnom odboru Gradske skupštine Zagreba predlaže “da u suradnji s HAZU-om, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i ostalim meritornim institucijama utvrdi opravdanost prijedloga/inicijative”.

Od zagrebačke Skupštine zatraženo je da se stanovnicima navedenih ulica podmire troškovi zbog promjene osobnih dokumenata, kao i da eventualna nova imenovanja ulica predloži Vijeće MO Ivanja Reka, javlja Jutarnji list.

“Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak i ja kao predsjednik Vijeća podržali smo promjenu ulica odmah po zaprimanju inicijative. Zbog toga smo i predložili Vijeću pozitivno mišljenje, koje je i prihvaćeno. Svjesni smo činjenice da promjena imena ulica znači i trošak stanovnicima tih ulica, zbog čega smo zatražili i od Grada dobili garanciju da će troškove promjene dokumenata snositi Grad. Peščenica i Žitnjak gradska je četvrt u kojoj žive razne nacionalnosti i vjeroispovijesti i smatramo da je ta različitost naše bogatstvo. Zbog toga u našem kvartu nema mjesta simbolici i imenima ulica režima i ideologija koje promiču mržnju i nasilje”, rekao je Nikola Zdunić.

Sad je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list