Piletić mjesecima izbjegava odgovore na konkretna pitanja o podilaženju GREVIO-u i feminističkim udrugama

Pin It

Gotovo četiri mjeseca nakon spornog dopisa kojeg je poslao ministar Marin Piletić i kojim, pozivajući se na GREVIO, zabranjuje uporabu određenih stručnih pojmova u sustavu socijalne skrbi, još nije razjašnjeno temeljem čega je to učinio.

Narod.hr je zamolio ministra socijalne politike Marina Piletića za pojašnjenje, a nakon što nismo dobili odgovor poslali smo službeni zahtjev za pristup informacijama.

Na taj smo zahtjev dobili dva odgovora, ali ni jedan od njih sadržajem ne odgovara na naša pitanja.

Piletić u dopisu socijalnim ustanovama: GREVIO ‘zahtijeva žurno djelovanje’

Ministar Piletić u rujnu je godine poslao dopis Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Obiteljskim centrima i Centrima za posebno skrbništvo. U njemu je zabranio uporabu stručnog pojma “otuđenje djeteta (od) roditelja”, pozivajući se na GREVIO.

U njemu upućuje spomenute institucije da skupina stručnjaka GREVIO “zahtijeva žurno djelovanje od strane hrvatskih vlasti, odnosno poduzimanje određenih mjera” glede pristupa određenim roditeljskim kompetencijama.

Dopis je proslijedio i na 42 dodatne adrese, redom udruga aktivistica za ženska prava, među kojima su i građanske inicijative i lezbijske skupine. Taj korak dopušta utjecaj GREVIO-a na zakonodavne, izvršne i sudske procese u Hrvatskoj.

Na temelju čega ministar prepušta GREVIO-u svoje ovlasti i zašto je zabranio stručni pojam?

Htjeli smo znati na temelju čega ministar Piletić skupini GREVIO prepušta svoje ovlasti, koje su sukladno ustavu i zakonima isključivo u nadležnosti ministra.

To se posebice odnosi na formulaciju u njegovu dopisu kojom naglašava da GREVIO “zahtijeva” žurno djelovanje te da su primatelji dopisa dužni “ODMAH” provesti taj naputak.

Posebno nas je zanimao i pristup pojmu “otuđenje djeteta”, čiju je uporabu ministar Piletić time zabranio, pozivajući se na GREVIO.

Time je poistovjetio dva različita pojma – “sindrom otuđenog djeteta” koji nema znanstvenu podlogu i pojam “otuđenja djeteta od roditelja” koji ima znanstvenu podlogu. Pojam koriste stručnjaci širom svijeta. Osim toga, dao je pisanu uputu o tom da se “ majke koje se pozivaju na nasilje u obitelji ne smije smatrati “nesuradljivima” I “nekompetentnima”.

Jesu lezbijske skupine kompetentnije za obiteljska pitanja od stručnih tijela i obiteljskih udruga?

Između ostaloga, htjeli smo znati i zašto je ministar taj dopis uputio na adrese 42 udruge – od Lezbijske grupe Kontra, preko CESI-ja, RODA-e, do Ženske Mreže Hrvatske, ali ga nije poslao na znanje niti jednoj strukovnoj udruzi.

“Smatrate li da su obiteljske udruge manje vrijedne i zauzete za prava djece, da su udruge za zaštitu prava muškaraca manje involvirane u ovaj problem, pa njima niste poslali svoj dopis?”, glasilo je jedno od naših pitanja.

Nakon što smo, ostavši bez odgovora, 11. prosinca uputili zahtjev za pristup informacijama, 18. prosinca dobili smo od glavnog tajništva Ministarstva odgovor u kojemu piše da se naš dopis ne smatra zahtjevom za pristup informacijama.

U odgovoru se pojašnjava, pozivajući se na odgovarajuće zakonske odredbe, što je zahtjev za pristup informacijama a što nije. Ta su pojašnjenja razumljiva, ali ne odgovaraju formi, sadržaju ni smislu našega zahtjeva.

Ministarstvo dvaput odgovorilo, ali se uopće ne osvrće na naša pitanja

Između ostaloga, u odgovoru se navodi da je informacija “svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra, neovisno o načinu na koji je prikazan (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetni, optički, elektronički ili neki drugi zapis), koji je tijelo javne vlasti izradilo samo ili u suradnji s drugim tijelima ili dobilo od druge osobe, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom ili radom tijela javne vlasti”.

To je upravo ono što smo mi tražili, ali unatoč tome Ministarstvo smatra da naš dopis nije zahtjev za pristupom informacijama

No deset dana kasnije, 28. prosinca, dobili smo još jedan odgovor, ovaj put iz kabineta ministra

Nije jasno zašto je Ministarstvo imalo potrebu još jednom nam odgovarati ako je smatralo da naš upit ne zadovoljava formu. Tim više što ni taj odgovor ne ulazi u srž naših pitanja, nego daje općenite informacije koje su inače poznate javnosti.

U odgovoru se pojašnjava što je Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija). To je Narod.hr već u više navrata pojasnio.

Nadalje, opisuju se obveze koje iz te konvencije proizlaze za Republiku Hrvatsku, što smo također više puta prikazivali.

Između ostaloga, saznali smo da su članovi skupine GREVIO ‘vrsni stručnjaci’

Uz to, Ministarstvo u odgovoru tvrdi da je “Izvješće GREVIO-a potrebno promatrati kao svojevrsnu pomoć svakoj državi stranci u postizanju pune zaštite ljudskih prava žrtava svih oblika nasilja”. Nadalje, napominje se da su članovi skupine GREVIO “vrsni stručnjaci”.

Time međutim nije pojašnjeno pripadaju li im na temelju ‘stručnosti’ ovlasti koje prema ustavu pripadaju ministru.

Ministarstvo priznaje da je “upućena predmetna uputa Ministarstva rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike bez ikakvog tumačenja navedenog koncepta”.

To je upravo ono što smo mi naglasili u svojim tekstovima i za što smo tražili pojašnjenje. Nejasno je zašto je ministar “bez ikakvog tumačenja” proslijedio zahtjev GREVIO-a, dajući mu ministarski autoritet.

Ministarstvo sugerira da ne prihvaća neznanstvene teorije, ali ne odgovara zašto ih ipak prihvaća

Na kraju odgovora, Ministarstvo podsjeća “kako je izglasana Rezolucija Europskog parlamenta od 6. listopada 2021. o posljedicama nasilja koje vrše partneri u intimnim vezama i prava skrbništva po žene i djecu (2019/2166(INI)) u kojoj su sve države članice pozvane da ne prihvaćaju neznanstvene teorije i koncepte.”

Time Ministarstvo sugerira da ne prihvaća “neznanstvene teorije i koncepte”, ali ne odgovara na naš upit zašto ih prihvaća.

Jer upravo je ministar Piletić spomenutim dopisom zabranio uporabu pojma “otuđenje djeteta (od) roditelja”, pozivajući se na GREVIO.

Srž našeg zahtjeva za pristup informacijama čini pitanje zašto ministar zabranjuje znanstveni termin i nalaže korištenje neznanstvenoga. Kao i pitanje na temelju čega prepušta skupini GREVIO svoje ministarske ovlasti. Ni na jedno od tih pitanja nismo dobili odgovor.

narod.hr