Ako hoćete četnike i dalje na vlasti, glasajte za HDZ

Pin It

Naš cilj je na parlamentarnim izborima ponoviti rezultat iz 2020. godine i zajedno sa sadašnjim koalicijskim partnerima nastaviti upravljati Hrvatskom, rekao je u emisiji “Nedjeljom u 2″ ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Bačić se na početku emisije osvrnuo na svoj strukovni put. Ustvrdio je kako mu je geodezija bila izazov te da se u to zanimanje zaljubio.

“Inženjer geodezije na papiru, karti – stvara reljef terena i omogućuje da se vodi evidencija o tom terenu, zemljištu, vlasničkim i posjednovnim odnosima. Ucrtava kompletnu infrastrukturu i sve one sadržaje koje imaju katastarski planovi. U onom drugom dijelu, primijenjene geodezije – osigurava geodetske podloge kako bi građevinari mogli na tim prikazima stvarati nove uvjete života”, rekao je.

“To je za mene bio izazov kao gimnazijalcu i maturantu. Zaljubio sam se odmah u taj fakultet i radio sam do 1993. godine u svojoj struci, nakon čega me je politika odvukla u druge vode, dodao je.

Ulazak u politiku

Prisjetio se također ulaska u politiku 1993. godine. Kazao je kako je bio zabrinut za sudbinu Hrvatske te da je se pronašao u programu Franje Tuđmana.

“To je bilo vrijeme kad smo bili zabrinuti za sudbinu Hrvatske, to je bila ona čuvena hrvatska šutanj, s druge strane” – čuli smo ratne bubnjeve s istoka, rekao je.

“U tom trenutku se pojavio predsjednik Tuđman. Dao je najjasniji odgovor nastojanjima Srbije da Jugoslaviju pretvore u veliku Srbiji. Okupili smo se i pronašli u programu Franje Tuđmana, dodao je.

Korčula, SDP, politika, mediji

Osvrnuo se na izjave iz SDP-a gdje se tvrdi kako je Korčula “crvena”. Odgovorio je kako je uvjeren da će se nakon izbora “stvari postaviti na svoje mjesto”.

“Korčula nije crvena. Korčula je i plava i crvena. Mi (HDZ) smo u ovih 33 godine hrvatske samostalnosti u velikom dijelu vladali Korčulom u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Kasnije smo se mijenjali, malo smo gubili, malo pobjeđivali. HDZ je na Korčuli kod kuće. Na posljednjim izborima je SDP prošao bolje, ali sam siguran da će se stvari postaviti na svoje mjesto”, rekao je.

Na pitanje biraju li ga u stranci za javne nastupe budući da se često pojavljuje u medijima, odgovorio je kako je kao predsjednik kluba HDZ-a bio uključen u mnoge teme te da je zbog toga preuzeo tu dužnost.

“U pravilu ne odbijam pozive novinara za sudjelovanje u emisijama. Dugo godina sam vodio klub u Saboru pa s te pozicije, kada se involvirani u sve teme, ste odgovorni i pozvani da sudjelujete u raspravama”, dodao je.

‘Ova mi je dužnost najveći izazov’

Bačić je podsjetio kako mu je u srijedu bila prva godišnjica predsjedanja ministarstvom graditeljstva te zaključio kako mu je ta dužnost najveći izazov.

“Ova mi je dužnost najveći izazov. U srijedu je bilo točno godinu dana kako sam na toj dužnosti. Dobio sam konkretnu zadaću na kojoj se lako mjeri uspjeh i neuspjeh. Ovo je najodgovorniji dio moje političke karijere”, naglasio je.

Na pitanje zašto je za vrijeme prijašnjeg ministra obnova išla lošije nego danas, odgovorio je kako “model koji ga je dočekao, nije bio najprohodniji”.

“Trebalo je osmisliti zakonodavni okvir, osigurati sredstva da obnova može krenuti i trebalo je imati određeno iskustvo i vidjeti da model koji je mene dočekao nije bio najprohodniji. Do mene, za obnovu su bila odgovorna tri tijela, to nije moglo do kraja funkcionirati jer se nije upravljalo s jednog mjesta”, pojasnio je.

“U ovom trenutku imamo 1500 javnih nabava za 1500 lokacija. To je ogroman broj predmeta i ugovora”, dodao je.

Ministar Bačić se osvrnuo na prilog i slučaj tri obitelji koje još uvijek čekaju obnovu svojih kuća te žive u kontejnerima bez vode.

“Razumijem u kakvoj su situaciji ove tri obitelji. Ja sam gotovo na tjednoj razini na Banovini. Obilazim Sisak, Petrinju i Glinu. Sve ih obilazim, koliko god mogu i na licu mjesta se nastojim upoznati s njihovim problemima”, rekao je.

“Svi oni koji imaju pravo na obnovu – država će izgraditi zamjensku kuću ili iću u konstrukcijsku obnovu. Pogledat ću konkretno o čemu se radi. Rok za prijavu i podnošenje zahtjeva za obnovu istekao je prije 20 dana, 2023. godine, smo dobili pet tisuća zahtjeva, a samo u prosincu tri tisuće. Još uvijek ih zaprimamo i izaći ćemo s planom i dinamikom obnove”, istaknuo je.

Bačić je naglasio kako se pravo na obnovu može ostvariti unatoč neriješenim imovinskim odnosima.

“Nije nužno biti upisan u zemljišnu knjigu kao vlasnik. Kad sam postao ministar i predložio zakon – omogućili smo da onima koji nisu upisani da drugim dokaznim materijalom osiguraju pravo na obnovu. To mogu biti računi od HEP-a, dva svjedoka…, ustvrdio je.

“Dosad je obnovljeno 11200 objekata na podružju zagrebačkog i petrinjskog potresa. Na području petrinjskog potresa oko 8400. To nije mali broj. U ovom trenutku nam je 18 tisuća ugovora u rukama. To je jedan zahtjevan i veliki posao koji treba fizički odraditi. Najevći izazov Hrvatske je da mi produciramo velik broj akata za građenje, a nemamo dovoljno građevinske operative koja može na to odgovoriti”, nastavio je.

“Na Banovini je potrebno realizirati oko tri tisuće lokacija. To je naš plan za obnovu Banovine. U iduće dvije do tri godine mogli bi mogli završiti s obnovom, a obiteljske kuće će se realizirati i prije, dodao je.

Parlamentarni izbori

Ministar graditeljstva dotaknuo se glasina kako će premijer Plenković nakon izbora ići u Bruxselles.

“Mislim da vam mogu potvrditi kako će Andrej Plenković dogodine u ovo vrijeme biti u Banskim dvorima. Bit će ponovno izabran za predsjednika Vlade i tu će dužnost obavljati u sljedećem mandatu”, rekao je.

Na pitanje je li dobro da jedna opcija drži vlast 12 godina, Bačić je odgovorio kako je “dobro ako si uspješan”.

“To znači da si tri puta zadobio povjerenja birača, ustvrdio je.

Osvrnuo se na ranije izjave kako je Andrej Plenković najbolji premijer s kojim je radio te se osvrnuo na javni nastup premijera kojeg su neki novinari i političari okarakterizirali svađalačkim.

“Nije jednostavno sedam i pol godina biti prvi čovjek i nositelj izvršne vlasti u Hrvatskoj. Njegovih sedam i pol godina je predstavljalo krizni menadžment. Susretao se s aferama, pandemijom, energetskom i financijskom krizom. Velika su očekivanja i velika je odgovornost. S time se nije lagano nositi. To vas na određen način troši i sigurno postajete nestrpljiviji, držim da se premijer s time odlično nosi”, istaknuo je.

Koalicijski potencijal HDZ-a, suradnja s DP-om i SDSS-om

Bačić je naglasio kako je cilj HDZ-a ponoviti rezultate s izbora 2020. godine.

“Naš je cilj na parlamentarnim izborima osvojiti rezultat iz 2020. godine i zajedno s našim sadašnjim koalicijskim partnerima” – nastaviti upravljati Hrvatskom.

Osvrnuo se na moguću suradnju s DP-om te ustvrdio kako je to stranka “od jedne ili dvije teme” u kojoj se nalazi kadar koji je izgubio na unutarstranačkim izborima.

“U Domovinskom pokretu je dio ljudi koji su izgubili na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Nezadovoljni takvim ishodom su otišli i djeluju na tim pozicijama. DP se pokazao kao stranka od jedne ili dvije teme”, ustvrdio je Bačić.

Na pitanje je li zadovoljan s Miloradom Pupovcem, odgovorio je kako se on “pokazao kao stabilan partner Vladi” te je odgovorio na prozivke desnice zbog suradnje s SDSS-om.

– Pokazao se kao stabilan partner Vladi. Meni je neprihvatljivo da se u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti propitkuje jednu političku stranku koja je na desnom centru na način treba li i mora surađivati sa strankom koja predstavlja jednu nacionalnu manjinu. S gospodinom Pupovcem sam kvalitetno surađivao, zaključio je Bačić.

dnevno.hr