Licitacija s datumom izbora ide dalje: Hrebak i vladajući misle da građane to ne treba interesirati!

Pin It

Datum održavanja parlamentarnih izbora još je uvijek dio HDZ-ove predizborne igre. Oni kalkuliraju i traže po sebe najpogodniji datum kojim bi maksimizirali svoj izborni rezultat.

Ne vode računa o građanima koji bi, budući da smo već zagazili u drugi mjesec superizborne godine, morali znati kad će se održati izbori koji u najvećoj mjeri određuju njihove živote. Na liniji takvog stava vladajuće koalicije je i predsjednik HSLS-a i HDZ-ov lojalni partner Dario Hrebak. Po njemu građane datum izbora uopće ne bi trebao interesirati (?!) te je dodao da očekuje izbore u travnju ili svibnju.

Hrebak: O datumu će odlučiti osobno Andrej Plenković

Posljednji rok za održavanje parlamentarnih izbora je 15. rujna. Odluka o točnom datumu u rukama je samo jednog čovjeka – Andreja Plenkovića, tako barem tvrdi Dario Hrebak u intervjuu za N1. Iako kaže da ne zna točan datum izbora, Hrebak na temelju vlastitog razumijevanja političke logike “garantira izbore u travnju ili svibnju”.

HDZ i ovoga puta oteže s objavljivanjem termina parlamentarnih izbora. Takva praksa događala se i ranije, primjerice 2020.

Također, lider HSLS-a smatra da to građane ne bi trebalo ni interesirati jer mandat ove Vlade traje do devetog mjeseca.

Nejasno je označava li Hrebakova izjava zaista samo njegov “osjećaj” ili je nehotice otkrio koalicijski dogovor, tj. odluku Andreja Plenkovića. Bilo kako bilo, objavu izbornog termina ne bismo trebali još dugo čekati. Tako barem najavljuje, najpoznatiji glasnik HDZ-ovih odluka, Gordan Jandroković.

Grmoja: Ne znam koga bi trebalo interesirati ako ne građane

Hrebakovu izjavu komentirao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Najviše mu je zasmetala tvrdnja da datum izbora građane ne bi trebao interesirati.

“Bilo bi pošteno prema građanima da to znaju. Hrebak je rekao da to građane ne interesira, ne znam koga bi trebalo interesirati ako ne građane”, rekao je Grmoja.

Saborski zastupnik Mosta u nastavku je komentirao izglede da HDZ ponovno sastavi vladajuću većinu.

“Bez obzira kada to bilo mislim da ova vladajuća većina nema šanse da ponovno sastavi Vladu. Oni to sada odugovlače jer loše stoje u anketama, ali mislim da za njih nema dobrog vremena za izbore”.

narod.hr