Dretar upozorio Hrvate: ‘Mrkva iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine, zapitajte se malo’

Pin It

davor dretar drele - Najnovije i najčitanije vijesti - Index.hr

Predali smo dio suvereniteta unutar nadnacionalnih organizacija, pa slušamo EU, direktive i odredbe. Jasno je svakome tko se probudi i ode u trgovinu kada kupi mrkvu iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine, peršin iz Grčke, a govorim o temeljnim poljoprivrednim kulturama. Građani se zato imaju pravo pitati tko i zašto ovako loše upravlja hrvatskom poljoprivredom

Sjednica Sabora nastavila se o izmjenama Zakona o poljoprivredi kojima se reguliraju pitanja prijevara u korištenju potpora iz europskih poljoprivrednih fondova te pravila postupanja resornog ministarstva u slučaju sumnje na prijevaru.

Izmjene zakona utjecat će na smanjenje potencijalnih prijevara u korištenju potpora iz poljoprivrednih fondova Europske unije te na kvalitetnije pružanje savjetovanja poljoprivrednicima i drugim korisnicima potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike.

Oporba je ocijenila da je hrvatska poljoprivreda u teškom stanju, zbog pada produktivnosti i uvoza osnovnih namirnica, dok resorna ministrica Marija Vučković kaže da je rast izvoza veći od rasta uvoza te da imamo sve veći broj mladih poljoprivrednika, na što je dobila pitanje kada je zadnji put posjetila Slavoniju ili Dalmatinsku zagoru.

Hajduković: Svinjogojstvo je dobro ‘priklano’

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da pitanje poljoprivrede nije samo strateško, već i demografsko, posebno za istok Hrvatske. Također, to je sigurnosno pitanje zbog prehrane stanovništva te je vrijeme da mu se posveti pažnja. Ustvrdio je da  je mljekarstvo davno uništeno.

“Svinjogojstvo još nije uništeno, ali je “dobro priklano”, ostalo je još nekoliko većih proizvođača, ali je pitanje dokada će i oni, u tovu junadi se jedva preživljava. Čak ni u jajima ne možemo biti samodostatni”, upozorio je.

Dretar: Mrkva iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta naglasio je da je strateški interes Hrvatske čvrsta poljoprivreda, oko toga nema alternative.

“No, nismo u toj poziciji, predali smo dio suvereniteta unutar nadnacionalnih organizacija, pa slušamo EU, direktive i odredbe. Jasno je svakome tko se probudi i ode u trgovinu kada kupi mrkvu iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine, peršin iz Grčke, a govorim o temeljnim poljoprivrednim kulturama. Građani se zato imaju pravo pitati tko i zašto ovako loše upravlja hrvatskom poljoprivredom“, rekao je Davor Dretar (Domovinski pokret).

”Sve više ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju, samo kome idu sredstva?”, upitao je Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista te također upozorio da podaci Državnog zavoda za statistiku naznačuju da poljoprivredna proizvodnja pada više od 10 posto u zadnje tri godine, u ratarstvu stočarstvu, proizvodnji mlijeka, u bilo čemu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ustvrdila je da većina proizvođača koji su napustili mliječnu proizvodnju nije izašla iz stočarstva, nego su prešli na mesno govedarstvo. To, kaže, potvrđuje činjenica danas ima više goveda nego prošle godine, otprilike za 1.000, a ukupno ih je oko 440.000.

Ministrica Vučković: U poljoprivredi i prehrambenoj industriji izvoz raste brže od uvoza

Napomenula je da Hrvatska proizvodi dva do tri puta više žitarica i uljarica nego što je potrebno. S obzirom na količinu zemljišta koje te kulture zauzimaju, ne može samodostatnost u svim kulturama biti 100 posto, rekla je.

Vučković je ustvrdila i da je poljoprivreda i prehrambena industrija jedna od rijetkih djelatnosti u kojoj izvoz u zadnjih 10 godina raste brže od uvoza. “Uvoz se povećao za dva puta, ali izvoz za 2,6 puta”, kazala je.

”Prema podacima Agronomskog fakulteta, samodostatnost u proizvodnji rajčice, na primjer, je 70 posto. Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje je u zadnjih osam godina porasla s 2,2 na 3,3 milijarde eura. Osim toga, broj mladih poljoprivrednika je s 9 posto narastao na 14,4 posto, imamo ih 24 tisuće, a broj visoko obrazovanih je u pet slavonskih županija porastao za 2 do 2,5 puta”, kazala je.

dnevno.hr