Najavljeni prosvjed lijeve oporbe pun skrivenih namjera, a ‘smrdi’ na fijasko?!

Pin It

Reakcije na nedavni izbor Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika ne smiruju se. Oporba se ne miri s porazom kojeg je doživjela Turudićevim glatkim izglasavanjem u Hrvatskom saboru i najavljuje novu rundu sukoba s vladajućima. Ovom prilikom ujedinjena lijeva opozicija organizira prosvjed 17. veljače na Trgu svetog Marka pod nazivom “Dosta je! Odmah na izbore”.

Cilj i organizatori prosvjeda

“Pozivamo vas da nam se pridružite na prosvjedu tamo gdje vam je mjesto — na Markov trg, kako bismo kriminalnoj organizaciji zajedno rekli – DOSTA!”, stoji u službenom pozivu na prosvjed na za to kreiranom Facebook događaju.

Dva su glavna cilja ovog prosvjeda: Raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje izbora te smjena novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Oko ovih ciljeva okupila se kompletna lijeva opozicija. Prosvjed službeno organizira 11 stranaka: SDP, Možemo, Centar, IDS, HSS, Radnička Fronta, Fokus, Socijaldemokrati, Reformisti, GLAS i Stranka s imenom i prezimenom.

Iako je neposredan povod izbor Ivana Turudića, cilj organizatora je zapravo svrgavanje HDZ-a i dolazak na vlast. U tome bi im ovaj prosvjed, na kojem zazivaju velik broj građana koji bi iskazali “zajedništvo, solidarnost i otpor”, trebao biti jedan od ključnih koraka.

Možemo poziva na otpor po uzoru na seljačku bunu

Masovni dolazak prosvjednika najaktivnije zagovara Možemo. To je samo nastavak na “antiturudićevsku” kampanju koju je ova stranka najaktivnije vodila. U njoj se nije proslavila: nisu uspjeli spriječiti Turudićev dolazak, a njihov prvi prosvjed na Trgu svetog Marka doživio je fijasko.

Kako bi motivirali što veći broj građana da im se ovaj put priključe napravili su i video spot koji se može naći na društvenim mrežama. Uradak je pomalo bizaran, a u njemu Sandra Benčić i Peđa grbin građane pozivaju na prosvjed uspoređujući ga sa seljačkom bunom Matije Gupca uz uzvike “Buna traje”.

I najjača lijeva stranka SDP prosvjednike doziva putem društvenih mreža. Njihov video spot lišen je možemovske patetike i Matije Gupca. Odlučili su se za isprobano neefikasnu metodu guranja u prvi plan njihovog predsjednika, po mnogima nekarizmatičnog, Peđe Grbina. On na videu, koji je u biti snimka njegove izjave za medije, po tko zna koji put ponavlja da je HDZ kriminalna organizacija a Ivan Turudić čovjek upetljan u kriminalni milje.

Lijeva opozicija u organizaciji ovog prosvjeda ima svesrdnu pomoć njima sklonih udruga i medija. Nadaju se da će im ta sinergija ovoga puta upaliti i da će na prosvjed privući tisuće građana. Ako je suditi po Facebooku to se neće ostvariti, na službeno kreiranom događaju dolazak je potvrdilo svega 560 ljudi, a 703 je “zainteresirano”.

Nelogičnosti vezane uz prosvjed

Ujedinjena lijeva oporba zajahala je medijski val antiturudićevske kampanje i nastoji ga iskoristiti kako bi što je moguće više naštetila vladajućem HDZ-u i osvojila vlast. U tom svjetlu treba i promatrati najavljeni prosvjed koji je planiran 17. veljače na Trgu svetog Marka. Njihove su namjere u kontekstu političke borbe možda legitimne, ali imaju dosta nelogičnosti.

1. Žele raspisivanje izvanrednih izbora

Jedan od glavnih ciljeva prosvjeda je raspisivanje izvanrednih izbora. To je u kontekstu vremenskog trenutka – izbori će se i tako održati u idućih nekoliko mjeseci, a najkasnije 15. rujna, nepotreban zahtjev. I organizatori su toga svjesni, ali njihova je namjera masovnim prosvjedom pritisnuti HDZ da raspiše izbore ne bi li u medijskoj percepciji baš oni ispali za to zaslužni i time si povećali izglede na izborima.

2. Žele svehrvatski ustanak, a desna oporba je najavila da neće doći

Organizatori najavljuju svehrvatski ustanak koji bi okupio i lijeve i desne ne bi li se stvorila potrebna kritična masa. Njihova je intencija očekivana, ali teško je očekivati potporu desne scene njihovom prosvjedu. Most i Domovinski pokret već su najavili da se pozivu neće odazvati, a logično je zaključiti da će i građani sličnih svjetonazora ovaj skup zaobići.

3. Žele masovni prosvjed, a smije doći samo 1500 ljudi

Stranke ljevice za mjesto prosvjeda izabrale su Trg svetog Marka. S jedne strane radi se o dobroj odluci. Trg svetog Marka predstavlja centar izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj te je baš zato izvrsna lokacija za iskazati nezadovoljstvo. S druge strane, na Trgu svetog Marka prema pozitivnim zakonskim propisima smije prosvjedovati samo 1500 građana. Nejasno je kako 1500 građana i pridjevi poput masovni i svehrvatski ulaze u istu rečenicu.

narod.hr