Sanjin Baković: The Trumpinator is back

Pin It

Donald Trump nakon što je napustio Bijelu kuću poslije završenog četverogodišnjeg mandata i izgubljenih korona izbora u SAD-u 5. studenog 2020.godine nastojao je održavati mobilizaciju republikanskih birača držeći permanentno motivacijske govore na skupovima neovisno što su u jednom trenutku na globalnoj razini mainstream mediji sinkronizirano stali uz republikanskog kandidata

za predsjednika SAD-a i guvernera Floride Ron DeSantis-a. 

Moglo se i u Hrvatskoj primjetiti kako se na Donald Trumpa više ne računa, već se najavljuje na velika vrata novu republikansku zvijezdu guvernera Floride Ron DeSantis-a. Ako ste slučajno promatrali u tim trenucima govore nove akvizicije Republikanaca u usponu dok se nametala u javnosti diskreditirajuća medijska propaganda proglašavajući Trumpa prošlošću mogli ste zaključiti da je riječ o kopiji Donald Trumpa u punom smislu te riječi.  

Naime, DeSantis-ov govor tijela na skupovima bio je identičan Trumpovom u korelaciji sa intonacijom i retorikom zasnovanoj na Trumpovoj agendi MAGA pokreta. Drugim riječima, iz konteksta se moglo zaključiti kako se nakon Trumpa priprema novi Trump. Oni koji razumiju politiku znali su da bivši američki predsjednik Donald Trump nije završio svoju političku misiju i da nije vrijeme za njegovo političko otpisivanje. 

U suštini pomislio sam u tišini iza malog ekrana kako Donald Trump ima ostavštinu u Ron Desantis-u nakon što odradi drugi mandat u Bijeloj kući iza Joe Bidena ili u slučaju ako uhite Donald Trumpa zbog četiri podignute optužnice protiv njega Republikanci imaju rezervnog kandidata u Ron DeSantis-u. Svakom novom podignutom optužnicom popularnost Trumpa sve je više rasla među Trumpovim pristašama, a otvorile su se oči i onim suzdržanim, jer u povijesti SAD-a nikad se nije dogodilo da se sudski progoni niti jednog bivšeg predsjednika SAD-a.

Dok se Trump suočavao sa nizom optužbi i pokretanja sudskih procesa protiv njega u tom lovu na vještice udarilo se po materijalnom bogatstvu  bivšeg predsjednika SAD-a, a išlo se da to mjere da se njegovo ime i prezime zabrani sudski na listiću u određenim saveznim državama, jer Donald Trump predstavlja opasnost za demokraciju SAD-a. Zar nije opasnost za demokraciju zabraniti nekome kandidaturu i pravo da bira i bude biran? Pritom svi prešućuju kako je bivši predsjednik SAD-a tijekom četverogodišnjeg mandata održavao mir u cijelom svijetu, a za razliku od aktualne američke administracije za prekid je rata u Ukrajini i za mirovne pregovore. Zahvaljujući odluci Vrhovnog suda srušena je zabrana Trumpove kandidature što je pobjeda demokracije u SAD-u. 

Kada se na Donald Trumpa išlo đonom čak je i Ron Desantis stao u Trumpovu obranu i istaknuo kako je riječ o lovu na vještice Demokrata protiv Donald Trumpa, kao i da je za prestanak rata u Ukrajini i daljnjeg naoružavanja te za mirovne pregovore. Sučeljavanja Trump nije koristio, već je procijenio da mu je bitnija mobilizacija republikanskih birača kako bi pobijedio na Konvenciji i mobilizirao je prepune dvorane.  

Sredinom siječnja 2024. godine Donald Trump pobjeđuje u maloj saveznoj državi Iowa i osvaja 20 delegata za Konvenciju ispred svog prvog pratitelja i DeSantis-ovih 8 delegata te ispred 7 delegata druge pratilje Nikki Haley dok Vivek Ramaswamy osvaja 3 delegata i prvi odustaje od kandidature za predsjednika SAD-a te daje javnu podršku Donaldu Trumpu. Šest dana od poraza u Iowa-i od kandidature odustaje i guverner Floride Ron DeSantis te pruža javnu podršku Donaldu Trumpu. Moram konstatirati kako je riječ o dobroj procjeni i pametnoj odluci, jer DeSantis-ovo vrijeme dolazi nakon Trumpa. Ne bi ih bilo loše vidjeti na listiću već na predsjedničkim izborima SAD-a u izbornoj noći 5. studenog 2024. u kombinaciji Trump kandidat za predsjednik SAD-a, a DeSantis kandidat za potpredsjednika SAD-a ispred Republikanaca. 

U New Hampshire-u Donald Trump osvaja 12 delegata, a Nikki Haley 9 delegata da bi se u Nevadi dogodio Trumpov jackpot s osvojenih svih 26 delegata. Zatim Trump osvaja South Carolina, Michigan i Missouri te iščekuje super utorak 5. ožujka 2024. godine.

  Nadalje, u super utorku Donald Trump osvaja sljedeće savezne države (California, Texas, Manie, Colorado, Virginia, Arkansas, Minnesota, Tennessee, Oklahoma, North Carolina, Alabama, Massachusetts, Alaska i Utah) i prikuplja na konto 757 delegata dok njegova posljednja protukandidatkinja Nikki Haley prikupila je ukupno 62 delegata, a u igri ostaje još 1.598 delegata za pridobiti. 

Nakon super utorka 5. ožujka 2024 godine postao svjestan i Joe Biden tko je njegov idući izazivač, jer osim što će Donald Trump biti prvi izazivač Joe Bidena u revanšu 5. studenog 2024. godine u prilog mu ne ide njegovo mentalno zdravstveno stanje, kao niti ankete u kojima Donald Trump pobjeđuje Joe Bidena gotovo u svim swingerskim državama, kao i u glavnoj anketi u utrci za Bijelu kuću. 

Ono što mi daje optimizam jest da ima još političara koji uvažavaju Donald Trumpa u svijetu što se moglo vidjeti prilikom susreta na CPAC 2024 godišnjoj konferenciji američkih konzervativaca kada je Donald Trump dočekan kao da je već izabran za predsjednika SAD-a, a u međuvremenu je uspio pridobiti one konzervativne snage koje nisu bile za njega. Najemotivniji susret bio je sa argentinskim predsjednikom Javier Milei koji je bio oduševljen što je imao priliku upoznati Donald Trumpa van službenog protokola. Bivši američki predsjednik obećao mu je da ga neće zaboraviti nakon što su jedan drugog javno nahvalili u kratkom susretu uz stihove Trumpove omiljene pjesme “Young man” što me ne čudi, jer nisam vidio iskreniji susret u politici od strane Javier Milei-a koji nije mogao sakriti veliko oduševljenje prilikom upoznavanja s predsjednikom Trumpom. 

U SAD-u se nalazi i mađarski premijer Viktor Orban koji je bio gost fundacije Heritage i viđen je u društvu Stevea Bannona, a zatim se 8. ožujka 2024. godine susreo s Donald Trumpom na Floridi s ciljem jačanja diplomatskih i strateških odnosa između Trumpa i SAD-a. Dakle, nadajmo se i vjerujmo u tezu da ćemo biti svjedoci vremena kada će Donald Trump napraviti mir u svijetu ponovno velikim, jer jedino ime za mir u svijetu je Donald Trump s čime ću se složiti i s Viktor Orbanom. Uvjeren sam da je Donald Trump ostao predsjednik SAD-a rat se ne bi dogodio u Europi, kao niti na Bliskom istoku. Svrsishodno svim navedenim činjenicama možemo zaključno konstatirati “The Trumpinator is back”.

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp.