Mlinarić: Hrvatska mora upravljati svojim gospodarskim pojasom na moru, ali i izgraditi snažnu ratnu mornaricu

Pin It

Stipe Mlinarić Ćipe: ZAJEDNIŠTVO HDZ-a, SDP-a, MOŽEMO OKO PLAĆANJA AGRESORA  | CRODEX.NET

Naš najveći prirodni resurs, pored neiscrpnih kapaciteta našeg naroda, je naše more. Zbog njega se stoljećima ratovalo i tekle su rijeke krvi naših predaka. Zahvaljujući krvi naših predaka Hrvatska danas doslovno živi od mora, turizma i svih aktivnosti povezanih s turizmom.

Stoga je neshvatljivo da današnja Hrvatska ne ulaže u obranu svog najvrjednijeg resursa. Nakon stoljeća borbe za prevlast nad Jadranom na koncu smo se praktički odrekli suvereniteta nad njim. HDZ-ovim i SDP-ovim vladama treba deset godina da završe jedan ophodni brod od 40 metara. Kako bi onda tek izgradili korvetu ili razarač?

Raketne sposobnosti naše mornarice baziraju se na raketama iz 80-tih godina prošlog stoljeća koje su odavno trebale biti otpisane. Većina flote je iz 70-tih i 80-tih godina 20.st. Broj ljudstva je sveden na minimum. Tako se ne može braniti i čuvati gotovo tisuću kilometara morske granice.

Domovinski pokret vodi brigu u svim segmentima nacionalne obrambene politike. Hrvatsku vidimo kao pomorsku zemlju koja mora snažno iskoračiti na Sredozemlje, ali i upravljati svojim isključivim gospodarskim pojasom na Jadranu. Stoga ćemo aktivirati politiku pomorske orijentacije naše države te stvoriti preduvjete za izgradnju snažne Hrvatske ratne mornarice.