Mlinarić: Dakle, napokon: KAPTOL PROKAZAO I HDZ (ali i Milanovića)

Pin It

Tijekom ove kampanje dogodio se povijesni presedan koji moramo zapamtiti i ponavljati: HBK hrabrije i jasnije nego ikada ukazao je na to kako HDZ (već odavno) nije stranke koju vjernici trebaju smatrati "našom" ili kršćanskom, te jasno ukazuje zašto. 1. jer ne štite život od rođenja, i 2. jer promiču rodnu ideologiju (jednako kao i SDP). Evo teksta: 

"Vjernike (...) pozivamo da u izboru svojih kandidata vode računa i o vrijednosnim i svjetonazorskim pitanjima poput (...) POŠTOVANJE ŽIVOTA od trenutka začeća do naravne smrti (...) kao i sve prisutnije pitanje RODNE IDEOLOGIJE, itd."

A svima nam je više nego jasno, cijelom narodu, da je HDZ postao promicatelj rodne ideologije – na što očito HBK želi podsjetiti i upozoriti svoje vjernike. Dakle, HBK ističe da je to jedan od ključnih kriterija po kojima više nego jasno proizlazi da moramo odbaciti HDZ. Tim više jer HDZ-u nije ni na umu zaustaviti ubijanje djece po bolnicama, čime, što je politika koja nije usvojila načelo "poštovanja života od trenutka začeća"... Jasno je da su mediji, koji su pod HDZ-ovom kontrolom, ovo sasvim drugačije interpretirali – kao poguranac HDZ-u, a upravo je očito sasvim suprotno.

Dakle, nije točno, nego HBK jasnije nego ikada daje formulu po kojoj svaka beba zna izračunati kako se HDZ udaljio i od Crkve i od Boga, a i od naroda. Bogu hvala što je HBK ovako jasno i glasno dao kriterije vjernicima da prepoznaju kako postojeće stranke nisu ono što kršćani vjeruju, i da se zapravo ne može pozivati na kršćanske vrijednosti ili deklarirati kao kršćanska stranka. Ovakvu promjenu retorike vjerojatno treba zahvaliti i dolasku novih biskupa.

Crkva očito vidi kako je velika šteta što se HDZ i dalje percipira kao naš, i da zato one stranke koje istinski stoje na kršćanskim vrijednostima – kako oko pitanja zaštite života od rođenja, tako i po pitanju rodne ideologije. Bogu hvala što nam je sada lakše komunicirati zašto HDZ već dugo nije, ne smije i neće biti opcija za nas vjernike.

Siguran sam da bi brojni svećenici rado ovo istakli i jasnije, jer su se, radi ovakvih nevjera, doista odbacili HDZ, no, kao svećenici ne mogu reći više od toga, a znam puno takvih, jako puno. 

HBK ima pravo, i dužnost svojim vjernicima ukazati i pomoći im da razluče pri odabiru na ovim izborima. Veseli me što, osim samog govora o vjerskim temama, ide i dalje, te osuđuje pokušaj ugroze Ustava – što proziva uključivanje u kampanju predsjednika Milanovića. To je i mora biti pravo i dužnost Crkve. I takvih govora trebamo imati više.

Začudila me jedino izjava g. Marije Selak kojoj smeta ovakav jasan govor koji ne štedi nikoga, pa je svojim nastupom odlučila prigovoriti Crkvi i zamjeriti joj ovakav nastup. Umjesto da joj bude drago, jer se ovako napokon i Mostu otvara prostor – budući da je i on za iste vrijednosti kao i DP. Nadam se da to nije samo zbog bojazni da bi ovako mogao propasti scenarij po kojemu će njen muž postati predsjednik države, a ona prva dama Hrvatske.