Dragovoljac Domovinskog rata i kandidat DP-a: 'Sada naše oružje nije puška već penkala'

Pin It

HOS-ovac očajan radi sankcije društvene mreže: 'Otišlo je u nepovrat i to  me neopisivo ljuti'

Damir Markuš drugi je na listi Domovinskog pokreta (DP) u VII. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja 2024. Markuš je, inače, član predsjedništva DP-a, a devedesetih je uzeo pušku u ruke, ostavio mladu obitelj u Kutini te s ostalim HOS-ovcima otišao braniti Vukovar, gdje je tri puta ranjen. 

Portal Direktno je neposredno prije izbora razgovarao s Markušem o njegovom kampanji, očekivanjima izbornih rezultata, ali i planovima nakon izbora i mogućem ulaskom u Hrvatski sabor. 

Kako ocjenjujete dosadašnju izbornu kampanju?

- Dosadašnja izborna kampanja je specifična, nema puno vremena za nju. Vladajuća garnitura je tu u prednosti, oni su se davno pripremali za taj datum. Ali bez obzira na to, Domovinski pokret je čekao ovaj trenutak, koji je važan za Hrvatsku. Siguran sam da i birači to znaju, da će izaći na izbore i dati glas Domovinskom pokretu i koalicijskim partnerima. Taj glas neće biti bačen, mi smo dokazali da je naš jedini cilj, bolja Hrvatska. Puno nas je dragovoljaca na izbornim listama, a mi, dobro znamo, da ovo nije Hrvatska za koju su ginuli najhrabriji. I zato, dužni smo je urediti. Kako zbog njih koji su dali sve, tako i zbog budućnosti naše djece.

Koja je glavna poruka koju želite prenijeti biračima?

- Glavna poruka biračima je da se sjete hrvatskih branitelja koji su dali sve od sebe, da bi u slobodnoj Domovini imali višestranačje, demokraciju, slobodu izbora. A ne, kao prije devedesetih, samo jedna stranka, komunistička. Sada naše oružje nije puška već penkala.

Kandidat ste na listi VII. izborne jedinice koja se kolokvijalno naziva "frankenštajnskom" zbog raznolikosti prostora od Obrovca do Kutine. Koliko je teško voditi izbornu kampanju u izbornoj jedinici u kojoj postoji tolike ekonomske i kulturološke razlike birača?

- Naša izborna jedinica ima u sastavu pet županija, neke dijelom, neke kompletne. Teža je tu kampanja u smislu obilaska terena, jako veliki prostor, i jednostavno se fizički ne stigne obići sav teren. Primjer, mi obilazimo kombijem, nositelj liste profesor Josip Jurčević i ja kao drugi na listi i naš član koji vozi kombi, Marijan krenemo ujutro, a navečer dolazimo kući. Ostane koji dan prazan, ne idemo kombijem, ali zbog radio i tv emisija. Svuda naš dočekuju naši članovi na terenu, ljudi, i u biti nije nam teško. Cilj konačni je jako važan i presudan. 

Ovisno o rezultatima izbora jeste li spremni podržati Milanovićevu tzv. vladu nacionalnog spasa ili Plenkovićev HDZ?

- Što se tiče eventualnih koalicija nakon izbora, naš stav je jasan. Imamo program koji se mora ispuniti, koji mora ići u realizaciju. Naravno, s nekima ne dolazi u obzir koalicija jer smo u svim opcijama sasvim različiti.

Postoji li politika ili načela od kojih ne namjeravate odustati nakon ulaska u Hrvatski sabor, odnosno koje teme će biti u Vašem fokusu nakon što postanete saborski zastupnik?

- Ako mi građani daju mandat, povjerenje, neću ga iznevjeriti. Teme su sve, jer na žalost, koja je tema dobro odrađena? Gospodarstvo? Raspad. Kultura, obrazovanje? Jako loše. Demografija? Slom. Nacionalna sigurnost? Katastrofa. Nema teme koje se neću držati ako je u interesu hrvatskih građana. 

direktno.hr