Hoće li nas poludjeli Macron sve uvući u rat?

Pin It

39044809-Blower Cartoon duck rider Emmanuel Macron - Telegraph | Newsprints

Francuska poslala vojne postrojbe u Ukrajinu, već su blizu Slavjanska

Francuska je službeno poslala svoje prve snage u Ukrajinu. One  su raspoređene kao potpora ukrajinskoj 54. samostalnoj mehaniziranoj brigadi u Slavjansku.

Francuski vojnici dolaze iz francuske 3. pješačke pukovnije, koja je jedan od glavnih elemenata francuske Legije stranaca (Légion étrangère).

O tome izvješćuje medij Asia Times u tekstu  Stephena Bryena, bivšeg direktora Pododbora za Bliski istok Odbora za vanjske odnose američkog Senata i zamjenika podtajnika za obrambenu politiku.

Godine 2022. Francuska je imala određeni broj Ukrajinaca i Rusa u Legiji stranaca. Dopušteno im je napustiti Legiju i, u slučaju Ukrajinaca, vratiti se u Ukrajinu kako bi se pridružili ukrajinskim snagama. Nije jasno jesu li se Rusi vratili kući.

Početna grupa francuskih trupa broji oko 100. Ovo je samo prva tranša od oko 1.500 vojnika francuske Legije stranaca koji bi trebali stići u Ukrajinu.

Nisu francuski državljani

Te su snage postavljene izravno u vruće borbeno područje i namijenjene su pomoći Ukrajincima da se odupru ruskom napredovanju u Donbasu. Prvih 100 su stručnjaci za topništvo i nadzor. Prema Brianu, vojnici poslani u Ukrajinu nisu francuski državljani, s izuzetkom “malog broja časnika”.

Jedno od pitanja, stoji dalje u tekstu, koje se odmah nameće nakon ove odluke Francuske, je prelazi li se time rusku crvenu crtu o angažmanu NATO-a u Ukrajini? Hoće li Rusi ovo shvatiti kao pokretanje šireg rata izvan granica Ukrajine?

Sama Francuska nema mnogo snaga koje bi mogla staviti na bojne crte Ukrajine, ako francuska vlada to želi. Prema izvješćima, Francuska danas ne može podržati inozemno raspoređivanje cijele divizije i neće imati ovu sposobnost najranije do 2027. godine – navodi dalje američki autor. Francuska ne raspoređuje svoju domaću vojsku i, osim malog broja časnika, ljudi koji su poslani nisu francuski državljani.

Odluka Francuske ima dva značenja, osim onog očitog potencijalnog pokretanja paneuropskog rata, smatra autor teksta u mediju Asia Times.

Prije svega, to omogućuje Emmanuelu Macronu da pošalje trupe u Ukrajinu i ponaša se kao čvrst momak, a da pritom ne naiđe na veće domaće protivljenje. To je zato što se ne šalju nikakvi vojnici francuske vojske i nema posljedičnog novačenja.

NATO im ne može pomoći

Ali pitanje je koliko će Rusi dugo tolerirati i ovakav francuski angažman, tim više što se Francuska, djelujući samostalno, izvan odluke NATO saveza, nema pravo pozivati na poznati članak 5 statuta Sjevernoatlantske organizacije o zajedničkoj sigurnosti. Članice NATO-a mogle bi jedino pojedinačno podržati Francuze, bilo slanjem vlastitih snaga ili potporom Francuzima logistički i komunikacijski – navodi američki autor.

„Kad bi Rusi napali francuske trupe (i) izvan Ukrajine, to bi bilo opravdano jer je Francuska odlučila biti borac (sudionik u ukrajinskom ratu protiv Rusije, op.GN.), a prisiljavanje na glasovanje o članku 5. činilo bi se teškim, ako ne i nemogućim,“ – smatra Stephen Bryen.

geopolitika.news