Radić kaže da bi Pupovac malo bio vlast, a malo ugrožen: 'Zamolio bih ga da napokon odluči što je'

Pin It

Svako ima pravo na svoje stavove. Pupovac je malo član nacionalne manjine, malo predsjednik stranke, malo predsjednik SNV-a. To je taj način, malo sam u oporbi, malo sam vladajući, malo ću biti ugrožen. Zamolio bih Pupovca da odluči što je on. Ima sto odijela, svaki put će obući drugo odijelo i pravit ćemo se da to nije taj čovjek?

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić komentirao je političke aktualnosti.

Radić je na pitanje o saborskom odboru za ljudska prava rekao kako je situacija to da su dva člana SDSS-a već u oporbenoj kvoti. "Ne možete imati situaciju da je jedan klub i u oporbenoj i u vladajućoj kvoti. Ovo je specifična situacija. Oni su se već deklarirali kao oporbeni. Dobili su dva potpredsjednika. Mi ne možemo tu glasati. Ne postoji način da jedan klub bude i oporbeni i većinski", rekao je za N1.

Još jednom je naglasio kako Domovinski pokret ne može biti dio većine sa SDSS-om. "Zašto smo to rekli? Imamo svoje razloge. Da smo bili dio neke druge većine, inzistirali bismo da Možemo! ne može biti dio te većine, a oni nemaju etnički princip. Mi gledamo tko je koje stranačke pripadnosti, rasprava o nacionalnosti ne dolazi u obzir", kaže Radić.

Imao je poruku za one koji žele mijenjati stavove Domovinskog pokreta. "Trebaju se učlaniti u stranku pa to raditi kroz stranačka tijela. To je naš stav i to je tako. Spuštati se na tu razinu nije u redu, malo je i maliciozno. To su naši stavovi, nemaju veze s etničkom pripadnošću i neće nikada imati, mi imamo pripadnika srpske pripadnosti u stranci", govori Radić.

Kako će biti? 

Naglašava kako jedan klub ne može biti dvije trećine u oporbi, a jedna u vladajućoj većini. "Oni su prihvatili da budu dio oporbene kvote", kaže. Dodaje da su pripadnici nacionalnih manjina organizirani u svoje klubove. "Nacionalne manjine su sad u sedam klubova", dodaje. Radić kaže kako će se to riješiti, a izjave Furija Radina nije htio komentirati.

"Mi imamo svoje principe. Radin nije član DP-a i on neće određivati principe DP-a. Kako će biti? Bit će kako će biti", kaže Radić. Na pitanje je li ugrožena Vlada, Radić kaže da do toga neće doći. Milorad Pupovac je ranije ovoga tjedna izjavio kako su prava nacionalnih manjina crvena linija, a rekao je i kako misli da Andrej Plenković neće dopustiti da se ta crvena linija prijeđe ni po cijenu vlasti.

Što očekuje od Plenkovića? 

"Svako ima pravo na svoje stavove. Pupovac je malo član nacionalne manjine, malo predsjednik stranke, malo predsjednik SNV-a. To je taj način, malo sam u oporbi, malo sam vladajući, malo ću biti ugrožen. Zamolio bih Pupovca da odluči što je on. Ima sto odijela, svaki put će obući drugo odijelo i pravit ćemo se da to nije taj čovjek? Optuživati nas za ovo je vrlo ružno. Ostat ćemo pri svojim principima i to je to", kaže.

Na pitanje što očekuje od Plenkovića kaže da nema što očekivati. "Rekli smo svoje stavove. Ne može jedan klub biti i oporbeni i većinski. Po meni je to pravno pitanje, ne bih ga prebacivao na ovaj teren na koji je Pupovac pokušao. Mi to nećemo prihvatiti. Ja sam isto Vukovarac, izgubio sam u ratu i obitelj, rođaci su mi izginuli i ubijani, ali ne gledam to tako. Nikada si neću dopustiti da pričam na takav način, a stvaranje žrtve na takav način kako on predstavlja", zaključio je Mario Radić.

direktno.hr