Kasno su se sjetili

Pin It

Te kriminalne bande i porast nasilja povezuju se upravo s migrantima. Mnogi izvori tvrde da u tom ratu bandu sudjeluju sve češće i starija djeca, uglavnom druga generacija švedskih imigranata.

Švedska policija počela je primjenjivati novi zakon koji dopušta uvođenje privremenih “zaštitnih zona” u područjima s visokom stopom kriminala. Zakon “zaustavi i pretraži”, koji je stupio na snagu u travnju, dopušta policiji provođenje tjelesnih pretraga kao i pretraga vozila bez naloga ili vjerojatnog razloga “u mjeri potrebnoj za sprječavanje ili zaustavljanje kriminalne aktivnosti u zoni uveden radi suprotstavljanja.” Pretrage su dopuštene samo na javnim mjestima. Razlog uvođenja ovakvog zakona je sve žešća borba s kriminalom i kriminalnim bandama, koje su posljedica masovne imigracije, posljednjih godina.

Primjena novog zakona počela je 5. lipnja za četvrt Hageby u Norrköpingu. Prvotno će biti na snazi ​​do 18. lipnja, ali se može otkazati ili produžiti, prenosi The European Conservative.

Sve više ubojstava i eksplozija

Norrköping, grad od oko 145.000 stanovnika koji se nalazi oko 160 km jugozapadno od Stockholma, potresen je stalnim ratom bandi, čije je središte područje Hageby. Od svibnja prošle godine kriminalne skupine počinile su nekoliko bombaških napada, pucnjavu u trgovačkom centru te pucnjavu na stambene zgrade. Broj pucnjava u gradu udvostručio se tijekom 2023. na ukupno 15. Do sada je u 2024. u gradu zabilježeno 11 pucnjava, od kojih su 3 bile smrtonosne.

U stanu na tom području 2. lipnja dogodilo se dvostruko ubojstvo, za koje se sumnja da je povezano s bandom. Policija vjeruje da su ubojstva počinjena kao odmazda za prethodnu pucnjavu. To je potaknulo odluku o stvaranju sigurnosne zone.

Organizacije za ljudska prava, kao i JO, parlamentarni pravobranitelj, kritizirali su zone “stani i pregledaj” kao povredu privatnosti i doveli u pitanje njihovu ustavnost. Pravobraniteljica za diskriminaciju također se usprotivila zakonu, rekavši da bi on nosio “jasne i neprihvatljive rizike za diskriminaciju”, mišljenje koje dijele oporbene stranke na ljevici.

Povezanost s migrantima

Švedska, nekoć homogena zemlja u kojoj je svako ubojstvo bilo na naslovnici svih novina, od početka 2024. do 15. svibnja doživjela je 109 pucnjava s 14 mrtvih i 19 ozlijeđenih. U istom razdoblju policija je zabilježila 50 bombaških napada, 29 pokušaja bombaških napada i 74 pripreme za bombaški napad. Prošle godine ukupan broj pucnjava koje je zabilježila policija u zemlji bio je 363, s 53 smrtna slučaja, kao i 149 bombaških napada.

Te kriminalne bande i porast nasilja povezuju se upravo s migrantima. Mnogi izvori tvrde da u tom ratu bandu sudjeluju sve češće i starija djeca, uglavnom druga generacija švedskih imigranata.

narod.hr