Priprema li se DP pogaziti riječ koju je dao biračima?

Pin It

Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko  mafije do pokojne babe

Naime, Penava se osvrnuo i na prvi sastanak vladajuće koalicije, najavivši da će DP napraviti svojevrstan korak nazad, kao zalog stabilnom funkcioniranju većine, uvažavajući taj kut Plenkovića i HDZ-a, ali i svih drugih koalicijskih partnera, da manjine trebaju određivati tko će voditi Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako ne dijele taj stav.

Glavna politička vijest u srijedu očito je konferencija predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Ivana Penave u kojoj je najviše bilo riječi o aferi "Ferrari" eurozastupnika Stjepe Bartulice. Međutim, gotovo je svima promaknula bitnija i važnija informacija koju su čelnici stranke istaknuli na konferenciji za medije. 

Naime, Penava se osvrnuo i na prvi sastanak vladajuće koalicije, najavivši da će DP napraviti svojevrstan korak nazad, kao zalog stabilnom funkcioniranju većine, uvažavajući taj kut Plenkovića i HDZ-a, ali i svih drugih koalicijskih partnera, da manjine trebaju određivati tko će voditi Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako ne dijele taj stav.

"Napravili smo kompromis da ćemo vidjeti tko je to ime. Ako to ime bude bilo tko tko nije član SDSS-a, DP-u je to prihvatljivo. Ako će se raditi o članu SDSS-a kao predstavniku političke stranke, DP i naši saborski zastupnici će biti protiv toga. Uz razumijevanje stava ostatka vladajuće većine da tu priču podrže sukladno svojim stavovima i vrijednostima", kazao je Penava odmah na početku obraćanja.

Pojasnio je da nemaju ništa protiv nijedne manjine, ali imaju puno toga što žele učiniti na zaštiti vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti ljudskih prava, te su dobili podršku partnera na dvije teme koje su civilizacijski doseg i norma. Jedna uključuje muzej koji će se baviti totalitarnim režimima, pri čemu, napominje, jednako tretiramo i fašizam i komunizam i nacizam.

Ono što je trebala biti glavna tema 

Druga je tema izmjena Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici s područja RH, najavio je Penava. I budimo iskreni to je tema, koja je većini javnosti promakla, a koja zanima mnoge naše građane. Komentirajući ulogu Povijesnog muzeja objasnio je i kako misle promijeniti Zakon o grobljima. 

"Nisu bez veze tu heroji Vukovara, riječ je o gradu koji je najviše stradao u Hrvatskoj, uvažavajući kolege iz Škabrnje, Siska, Petrinje, itd. Nije tu samo Ivica Kukavica, već je tu i Maja Naranča i Ivica Mesić, koji će biti radni tim koji će se baviti izmjenama Zakona o grobljima, koji je pod ingerencijom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gdje je cilj i namjera micanje četničkih spomenika iz Republike Hrvatske. Najviše tu bode oči mauzolej Vukašinu Šoškočaninu koji stoji u Borovu Selu", rekao je predsjednik stranke. 

"Cilj nam je raskrstiti kroz zakonske promjene sa srpskim svetom, nekad s velikosrpskim pitanjem. Naš je zadatak i na to smo spremni da nakon 30 godina uklonimo te veze i ta pitanja. Želimo uspostaviti stabilnost domovine kroz zakonske i druge pravne procedure i tako ispuniti sve zacrtane programske planove i ciljeve", rekao je Penava i dodao da su Tomislav Josiću, Stipi Mlinariću i Ivici Kukavici (istaknutim članovima DP-a) četnici ubili članove obitelji, zbog čega je tema velikosrpske agresije na Hrvatsku nešto o čemu su oni pozvani govoriti.

'Nemamo problema s četničkim grobovima, ali imamo...'

"Što se tiče četničkih spomenika, to nema nigdje u Hrvatskoj da na njima piše da su poginuli za srpsku zemlji i pokopani su na srpskoj zemlji. Ovo nije trebala dozvoliti nijedna vlast. Mislim da je došlo vrijeme da imao muzej komunističkih zločina. Prije nekoliko mjeseci su u Brdovcu pronađena 202 kostura", naglasio je Mlinarić te dodao: 

"Ta iskapanja je radila njemačka država i oni su iskopali pet svojih vojnika i pokopali ih na dostojanstvenom njemačkom groblju na Mirogoju. Svi imaju pravo na dostojanstven pokop i na grob. Ista stvar je i s četničkim grobovima, nemamo problem s time, ali imamo problem da na njima piše da su poginuli za srpsku zemlju i za srpsku stvar". "Godinama smo razgovarali s vladajućima o četničkim grobovima, ali evo sad smo mi došli na vlast i imamo priliku da to promijenimo. Svi su nam govorili da to ne mogu dirati, jer moraju mijenjati zakon", rekao je Josić.

"Nisu htjele imati prijepore s drugim vlastima. Nitko nema ništa protiv spomenika na ćirilici, ali imamo problem sa spomenicima na kojima kip ima šajkaču i dva redenika i gdje piše da su ga ustaše ubile 1991. godine. Mi smo svjesni da ne možemo promijeniti sve, ali za četiri godine možemo promijeniti puno toga što nam je bitno, a ako dobijemo više vremena, moći ćemo i još više toga napraviti", nadodao je Tomislav Josić. Detalje kada će se krenuti izmjene i dopune Zakona o grobljima kako bi se zabranili četnički spomenici za sada iz stranke nisu otkrili. Međutim, vrlo vjerojatno na to nećemo dugo čekati. 

direktno.hr