Tužba protiv Srbije za izazivanje Prvog svjetskog rata

Pin It

Povjesničar Tihomir Rajčić sinoć je  u Hrvatskome domu u Splitu održao  javnu prezentaciju tužbe protiv Srbije za izazivanje Prvog svjetskog rata.

Riječ je o materijalima prikupljenim za knjigu ‘Beogradske tajne 1. svjetskog rata’ iz kojih, tvrdi Rajčić, proizlazi da je Vlada Srbije uoči Sarajevskog atentata na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda sponzorirala državni terorizam na teritoriju susjedne Austro-Ugarske te je izravno kriva za izbijanje Prvog svjetskog rata. Stoga bi, drži Rajčić, Srbiju trebalo optužiti i osuditi pred Međunarodnim sudom.

Predstavljanje optužnice protiv Srbije privuklo je i neka poznata lica. U publici smo primijetili bivšeg šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića u društvu s istaknutim članom Domovinskog pokreta Željkom Primorcem. Bio je tu i HDZ-ovac Andrija Čaljkušić, prenosi Dalmatinski portal.

“Moja optužnica potaknuta je potrebom za katarzom. Pozivam vas da pročitate moju knjigu ‘Beogradske tajne 1. svjetskog rata’ i preporučite je prijateljima. Posebno danas. Nedavno je bio svesrpski sabor u Beogradu. Beogradska vlada je u 36 točaka predvidjela što namjerava raditi. De facto su objavili rat svim susjedima.

Hrvatskoj su obećali da će zlorabiti Jasenovac koliko god mogu, a u dokumentu eksplicitno piše da će istraživati postojeća i nepostojeća groblja ubijene djece za vrijeme NDH. To će baš biti zanimljivo. Bože, sačuvaj.

Iznijet ću ključne dokaze za krivnju Srbije, ne građana, nego Vlade i državnog vrha za izbijanje 1. svjetskog rata. Ekskluzivno ću predstaviti dokumente za koje u Hrvatskoj nitko ne zna. Na kraju će biti sasvim jasno da Srbiju treba optužiti i osuditi za organiziranje zloglasnog Sarajevskog atentata i izazivanje Prvog svjetskog rata”, kazao je Rajčić.

Predstavio je šest dokaza i pregršt materijala iz povijesnih arhiva.

“Svi naši saveznici i prijatelji Srbije, kada bi saznali što naši časnici i dočasnici poduzimaju i rade, ne samo da bi nas napustili, već bi stali na stranu Austro-Ugarske i pustili je da kazni svog nelojalnog i nemirnog susjeda koji priprema bune i atentate na njezinom teritoriju’, ovo je strogo povjerljivo pismo premijera Nikole Pašića ministru obrane napisano četiri dana prije Sarajevskog atentata. Pašić izričito priznaje krivnju da Srbija organizira terorizam u susjednoj BiH”, navodi Rajčić.

Evo što još piše Pašić:

“S više strana doznajem da se ljudi kojima poklanjamo puno povjerenje, časnici pograničnih vojnih postrojbi u Podrinjskom okrugu, upuštaju u opasnu djelatnost koja je ne samo zabranjena, nego se i smatra veleizdajom jer ide na to da stvori sukob između Srbije i Austro-Ugarske koji bi se neminovno svršio na našu štetu.”

Iza ovih riječi kriju se četnički teroristi, koji su istovremeno bili srbijanski vojni časnici, granični službenici i razni državni zaposlenici. Državni terorizam beogradske vlade razotkrivaju i sljedeće riječi. Nikola Pašić piše ovako:

“Prije samo dva tjedna narednik Rajko Stepanović i Jevto Jevtić iz sela Međaša s austrijske strane prokrijumčarili su 400 metaka.”

“Predsjednik Vlade Srbije zna kako krijumčare oružje u nekom selu na Drini. Pašić je 1914. bio svjestan opasnosti koja je prijetila Srbiji. Zna da je Srbija nemirni i nelojalan susjed koji priprema bune i atentate na teritoriju susjedne države. To je terorizam. Ovo je pismeni dokaz za krivnju Srbije”, navodi Rajčić.

Dokaz o krivnji Srbije leži i u tome što je Vlada u Beogradu u listopadu 1908. u Austro-Ugarskoj gradila terorističko-obavještajnu mrežu pod nazivom Narodna obrana.

“Bez te mreže u kojoj su djelovali srbijanski vojni časnici, trgovci, javni bilježnici, studenti, učitelji, učenici, seljaci u BiH, nije bio moguć Sarajevski atentat. Zato ne čudi što je na suđenju austro-ugarski državni odvjetnik optuženim atentatorima postavio pitanje:

“Vi ste odlučili izvesti atentat iz vlastitih motiva, a službeni krugovi iz Srbije su vam pomogli. Kako je to moguće? Svi su vam išli na ruku da prenesete oružje. Kako je moguće da vam se stavljaju na raspolaganje da izvedete atentat iz vlastitih razloga?

“Optuženici su na suđenju tvrdili da su sami izveli atentat i ubili Franju Ferdinanda. Austro-ugarska istraga je vrlo brzo ušla u trag i ovo je vrlo racionalno pitanje. Kako je moguće da tim mladićima dolaze državni zaposlenici, vojni časnici, daju im oružje i 1.000 eura u današnjem novcu? Vrlo jednostavno. Državna teroristička mreža.

Ove beogradske tajne krajem srpnja 1914. razotkrio je diplomatski memorandum koji je Austro-Ugarska vlada uputila u Berlin, Rim, Pariz, London, Sankt Peterburg i Carigrad. Točno se opisuje terorizam beogradske Vlade. Europske sile odbile su pročitati dokaze koji i danas postoje, ali ih ne čitamo, ne znam zašto”, kazao je Rajčić.

Istaknuo je kako se Narodna obrana predstavljala kao kulturno-umjetničko društvo.

“Pored Nikole Pašića u njoj su djelovali i vrlo poznati diplomat i kućni prijatelj kralja Petra Živojin Balugdžić, srbijanski veleposlanik u Beču i povjerljivi čovjek Nikole Pašića Jovan M. Jovanović, kojeg u Hrvatskoj još uvijek od milja zovu Pižon te karijerni diplomat Milan Rakić koji je napisao memoare o četnikovanju. Sjedište Narodne obrane je bilo u Ministarstvu vanjskih poslova. To znači da je ministar vanjskih poslova vodio državni terorizam.

Imali su 400 četnika koji su od beogradske vlade dobivali plaću od 900 eura. Vojvode su imale 2.000 eura. Uz to su išle državne mirovine, mirovine poginulim četnicima, besplatno liječenje i plaćeni godišnji odmor te sigurna državna zaposlenja nakon odsluženog četničkog staža.

Nikola Pašić je nadzirao ovaj državni terorizam. Dugo je bio ministar vanjskih poslova. Prije Sarajevskog atentata, Vlada Kraljevine Srbije je na terorizam potrošila 50 milijuna eura u današnjem novcu.

Da je dozvoljena nepristrana međunarodna istraga, Srbija bi već onda bila razotkrivena kao teroristička država, a povijest 20. stoljeća bi bila drugačija jer vrlo vjerojatno ne bi bilo Prvog svjetskog rata”, zaključio je Rajčić.

D.M./Foto: Dalmatinskiportal/maxportal