Zadnji komentari

Poljska prestaje slati oružje Ukrajini

Pin It

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

Poljska neće više slati oružje Ukrajini, umjesto toga usredotočit će se ja jačanje vlastitih obrambenih kapaciteta, objavila je poljska vlada.

“Nećemo više slati oružje u Ukrajinu, jer se sami opremamo najmodernijim oružjem”, izjavio je predsjednik poljske vlade Mateusz Morawiecki u srijedu za poljsku televizijsku postaju Polsat News.

Morawiecki je najavom o obustavi opskrbe Ukrajine oružjem izravno reagirao na izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je u Ujedinjenim narodima izrazio nerazumijevanje zbog poljske zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine.

Poljska, Mađarska i Slovačka žele zaštititi svoje poljoprivrednike

Poljska, Mađarska i Slovačka oglušile su se na odluku Europske komisije, koja je u petak ukinula embargo na uvoz ukrajinskog žita. Te tri zemlje zaključile su da bi uvoz žita iz Ukrajine ugrozio njihove proizvođače i stoga ne prihvaćaju odluku iz Bruxellesa o dopuštanju uvoza.

“Uznemirujuće je gledati kako neki naši prijatelji u Europi rade politički igrokaz solidarnosti i istodobno triler sa žitom”, rekao je Zelenskij. Prema njegovim riječima, Poljska, Mađarska i Slovačka samo igraju svoje uloge prijatelja dok isdodobno pripremaju pozornicu za Rusiju.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga je u srijedu pozvalo ukrajinskog veleposlanika u Varšavi i prenijelo mu da Zelenskijevu izjavu o smatra pogrešnom kad je riječ o Poljskoj.

Poljska od početka podupire Ukrajinu, ali se javljaju nesporazumi

Poljska, podsjetilo je ministarstvo, podupire Ukrajinu od početka ruske agresije.

Na to je reagiralo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem kako je jednostrana poljska zabrana uvoza žitarica za Ukrajinu neprihvatljiva.

“Pozivamo naše poljske prijatelje da svoje osjećaje ostave po strani”, napisao je na Facebooku glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. Tvrdi da je Ukrajina ponudila konstruktivan način rješenja spora oko žitarica.

Poljska je jedna od zemalja koje od početka ruske agresije snažno podupiru Ukrajinu u oružju i humanitarno, ali je zajedno s Mađarskom i Slovačkom odbacila ukidanje zabrane uvoza ukrajinskih žitarica jer smatra da bi time radila protiv svojih poljoprivrednika.

narod.hr