Zadnji komentari

Mladen Pavković: Je li Hrvatski sabor 26. rujna 1992. (pre)brzo prihvatio Zakon o aboliciji?

Pin It

Je li se moralo i  trebalo pričekati još koja godina, pa da se vidi tko je zaslužio da mu Hrvatska država oprosti zločine u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu?

Naime, nakon višesatne rasprave, u kojoj su sudjelovala čak 33 zastupnika  s mnogo emocija, kako nas je podsjetio jedan od najboljih hrvatskih povjesničara Ante Beljo, Hrvatski je sabor  usvojio Zakon o aboliciji, kojim se dao oprost  od krivičnog progona  i postupka za krivična djela počinjena  u oružanim sukobima  i ratu protiv  Republike Hrvatske.

Ovaj Zakon važio je za djela počinjena u razdoblju  od 17. kolovoza 1990. do dana njegova  stupanja na snagu.

Ako je krivični postupak u ovom razdoblju već bio pokrenut sud je morao obustaviti postupak po službenoj dužnosti! A ako je pak osoba  na koju se odnosio Zakon  bila lišena slobode, sud je naredio da ga se pusti. 

Od oprosta su bili izuzeti  počinitelji  na čiji je progon Republika Hrvatska  bila obavezna  prema odredbama  međunarodnog prava. 

Na taj način, vjeruje se, da su dobili oprost i mnogi velikosrpski krvnici, koji su se nastavili i dalje boriti diljem Hrvatske protiv Hrvata.

Je li bilo tako ili nije?

A ovaj Zakon među ostalim možemo zahvaliti i pritisku međunarodne zajednice, koja nas dobrim dijelom nije podržala na početku velikosrpske agresije, već je jedan dio Hrvata, poglavito u Vukovaru i Škabrnji, ostavila na milost i nemilost koljačima iz Srbije, Crne Gore, odnosno pripadnicima zloglasne JNA te domaćim izdajicama i dezerterima.

Dakle, Hrvatska je već na početku Domovinskog rata opraštala agresorima, osobito Srbima, dok oni nikada nisu donijeli ni sličan takav Zakon, već i dalje, sve do današnjih dana progone hrvatske branitelje, poput hrvatskih pilota.

Stoga bi  i te kako bilo preporučljivo preispitati ovaj Zakon, a ne bi bilo loše da se javno  objave i imena tada aboliranih četnika, dakleljudi koji su sudjelovali u agresiji, a „nisu“ napravili nikakvo zlo!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)