Zadnji komentari

Sve je jasnije da je Beograd povezan s teroristima. “Vučić regiju gura u rat”

Pin It

Serb leader says he won't sign anything during Kosovo talks - The San Diego  Union-Tribune

IZA SUKOBA na sjeveru Kosova, koji podsjeća na oružanu pobunu i u kojem je poginulo četvero ljudi, stoji Milan Radoičić, tvrdi kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja.

Dvije optužbe su ključne

Radi se o ozbiljnoj optužbi koja seže sve do službenog Beograda – Aleksandra Vučića osobno. Uz to, ključna je još jedna optužba Svećlja u kojoj navodi da je zaplijenjeno oružje srpske vojske. Ako se to pokaže točno, Vučić bi se mogao naći u velikim problemima, piše Index.

Jasno je da je sve to trenutno samo optužba, ali i da sve navedeno neće biti teško dokučiti. Činjenica je da Radoičić usko surađuje s Aleksandrom Vučićem i da je potpredsjednik Srpske liste koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

Naravno, treba dokazati kosovske optužbe, ali sve upućuje na to da je Radoičić Vučićev čovjek za prljave poslove na Kosovu. Srpska lista je najveća stranka kosovskih Srba i ima svih deset mandata u Skupštini namijenjenih Srbima. Usko je povezana s vladom Republike Srbije, koju vode narodnjački SNS i predsjednik Aleksandar Vučić.

Olenik: Vučić ne nudi jeftini parizer, on nudi nove ratove

Ako je srpska politika doista pomagala teroristima, posljedice će biti enormne. Sve i da pomoć nije išla izravno, problem svejedno postoji jer srpska politika očito ohrabruje i stvara ljude poput Radoičića. O mentalitetu srpske vlasti govori i proglašenje Dana žalosti zbog poginulih terorista. U svakom slučaju, ova priča ne može zaobići Aleksandra Vučića.

“Mislim da je jasno kako Vučić na sljedećim izborima ne nudi jeftiniji parizer, to je samo priča. On nudi nove ratove, nove žrtve, novu bijedu i nove poraze. To treba doći do građana Srbije”, rekao je za Index Aleksandar Olenik, dugogodišnji kritičar režima Aleksandra Vučića i zastupnik Narodne skupštine Srbije s liste “Zajedno za Vojvodinu”.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko za Index je rekla da se ovaj napad mogao očekivati prema ponašanju Beograda posljednjih nekoliko mjeseci.

“Grafiti ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’ kao najava preplavili su ne samo Beograd već i unutrašnjost Srbije. Tu je i govor Vučića na Generalnoj skupštini, njegov ton i poruka ukazivali su da se nešto priprema. Beograd je uvijek bio transparentan u svojim namjerama, kao 90-ih kad je krenuo u rušenje Jugoslavije, svaka akcija i namjera bile su najavljene u medijima”, objasnila je Biserko.

Takav tim terorista nije lako organizirati

Četiri su osobe poginule u nedjelju u sukobima u selu Banjska, u općini Zvečan – jedan pripadnik kosovske policije albanske nacionalnosti i trojica Srba.

Kosovski policajac ubijen je iz zasjede nakon što su lokalni Srbi kamionima blokirali ceste. Sukobi su nastavljeni tijekom nedjelje, kad je došlo do pucnjave oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba i pronađena ogromna količina oružja, a u tijeku je pretraga još nekoliko prostora.

Evidentno je i da se takva akcija desetaka uniformiranih ljudi, koji su očito obučeni i naoružani oružjem koje ima vojska, ne može tek tako organizirati.

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno oružje vrijedno je pet milijuna eura. “To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina”, rekao je.

“Vođa je bio Radoičić”

Dželjalj Svećlja je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi da se na snimci vidi i Milan Radoičić.

“Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je.

“Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku”, istaknuo je.

Otkrio je kako je bio “plan da 200 potencijalno regrutiranih ljudi idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo”. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

priznajem.hr