Zadnji komentari

Hrvatski suverenisti traže zabranu uvoza žita iz Ukrajine

Pin It

Ukrajina poručila EU-u i Poljskoj da su ograničenja na njezino žito  'neprihvatljiva' - tportal

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je u četvrtak da Hrvatska zabrani uvoz jeftinog žita iz Ukrajine koje je, kako tvrdi, preplavilo domaće tržište, ruši cijene i uništava domaće ratare.

“Hrvatski ratar ne može po tako jeftinoj cijeni proizvesti žitarice, meni je Ukrajinac drag ali mi je draži hrvatski seljak i ratar”, rekao je Pavliček, prenosi 24 sata.

Pavliček traži zabranu uvoza po uzoru na druge zemlje

Pavliček je zatražio da Hrvatska zabrani uvoz žita iz Ukrajine po uzoru na Poljsku, Mađarsku i Slovačku.

Naveo je podatke Ministarstva poljoprivrede, prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku uvezeno 65 tisuća tona jeftinog žita iz Ukrajine.

To je 50 posto više nego u cijeloj prošloj godini i ukoliko se taj trend nastavi uvest ćemo u cijeloj godini 100 posto više ukrajinskog žita nego prošle godine, rekao je Pavliček.

Da je ukrajinsko žito prepravilo Hrvatsku i da ruši cijene upozoravaju i predstavnici hrvatskih ratara, dodao je, navodeći kako se prošle godine žito prodavalo za 300 eura po toni a ove godine za 160 eura.

“Žito očito ne završava gdje bi trebalo”

Pozvao je Državni inspektorat da uvede kontrolu tranzita ukrajinskog žita kroz Hrvatsku jer, kako je rekao, “očito to žito ne završava tako gdje bi trebalo” i jer očito nije riječ samo o tranzitu što potvrđuju i službeni podaci.

Kako je izvijestio Narod.hr, Poljska, Mađarska i Slovačka oglušile su se na odluku Europske komisije, koja je nedavno ukinula embargo na uvoz ukrajinskog žita.

Te tri zemlje zaključile su da bi uvoz žita iz Ukrajine ugrozio njihove proizvođače i stoga ne prihvaćaju odluku iz Bruxellesa o dopuštanju uvoza.

narod.hr