Zadnji komentari

Scholz stopirao isporuku oružja kojeg Zelenskij moli mjesecima: ‘Riskiramo izravni sukob s Moskvom!‘

Pin It

Ukrajinci od Bidena traže moćne rakete ATACMS, Politico upozorava: To bi  vodilo u Treći svjetski rat - Večernji.hr

Njemački kancelar Olaf Scholz stopirao je isporuku navođenih projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu, jer se boji da će njihovo korištenje dovesti do sukoba s Rusijom.

Kako saznaje Wall Street Journal, Scholz je zabrinut da će njemačko osoblje morati biti prebačeno u ratnu zonu kako bi osposobili rakete za korištenje, što je potez o kojem mora odlučiti parlament. Scholz također strahuje da bi prisutnost njemačkih vojnih stručnjaka na terenu u Ukrajini moglo izazvati “izravni sukob s Rusijom”.

Njemački mediji ranije su izvijestili da Scholz stopira slanje Taurusa jer se boji da će ih Ukrajina koristiti za napad na ruski teritorij. Kako je Spiegel prvi izvijestio, njemačka vlada već duže vrijeme u tajnosti vodi pregovore s proizvođačem vojne opreme, kako bi modificirali dalekometne rakete. Domet oružja trebao bi ograničen, kako bi se osiguralo da Ukrajina krstarećim projektilima Taurus ne napadne ciljeve na ruskom teritoriju, ili ih iskoristi za napad na Kerčki most.

Ukrajina je već dobila krstareće rakete sa Zapada. Velika Britanija isporučila je Kijevu rakete Storm Shadow, a Francuska je također obećala opskrbiti Ukrajinu projektilima SCALP. Britanski visoki dužnosnici rekli su da Ukrajinci nikada nisu pogodili metu koju Britanci nisu prethodno odobrili te pokušavaju uvjeriti svoje njemačke kolege da se mogu osloniti na Kijev da će poštovati svaki dogovor. Međutim, postoji jedna ključna razlika između Taurusa te britanskog i francuskog oružja. Britanske i francuske rakete imaju domet od 250 kilometara, dok Taurus ima domet od preko 500 kilometara. Njemačko-švedske rakete Taurus dizajnirane su za izvođenje visokopreciznih napada na zaštićene ciljeve, bez ulaska u neprijateljsku zonu. Osim toga, ti projektili lete na vrlo malim visinama, zbog čega ih konvencionalni radarski sustavi teško mogu otkriti. Njemačke zračne snage u svojim skladištima imaju 600 projektila Taurus, od kojih se samo oko 150 drži u pripravnosti za operativno djelovanje na terenu.

Ukrajina je prvi put zatražila krstareće rakete koje mogu pogoditi ruske položaje i skladišta oružja daleko iza prve crte bojišnice u svibnju. U kolovozu je trostranačka Scholzova koalicija načelno odobrila isporuku Taurusa, ali je zatim kancelar stopirao slanje oružja.

Frustrirani čekanjem, članovi Bundestaga napisali su pismo Scholzu i ministru obrane Borisu Pistoriusu, tražeći da se Ukrajini isporuče projektili dugog dometa. Kako javlja Tagesschau, pismo su potpisali Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), Anton Hofreiter (Zeleni) i Andreas Schwarz (SPD), prenosi Jutarnji.

Američki predsjednik Joe Biden prije tjedan dana rekao je da će Washington poslati Ukrajini mali broj projektila dugog dometa ATACMS, što je zasigurno povećalo pritisak na Njemačku da što prije donese odluku o slanju raketa. Ministar obrane Boris Pistorius nedavno je rekao da će odluka o isporuci Taurusa biti donesena uskoro. Službeno, Scholz se još suzdržava od donošenja odluke te je na općoj raspravi UN-a prošlog tjedna namjerno izostavio temu dalekometnih raketa.

Istodobno, ukrajinski dužnosnici optimistični su kad je riječ o Taurusu. Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, uvjeren je da je prebacivanje projektila Taurus iz Njemačke u Ukrajinu samo “pitanje vremena”. Čak i ako Njemačka uskoro odobri slanje raketa Taurus, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što ih Ukrajina rasporedi, zato što bi ukrajinska flota ratnih zrakoplova iz sovjetske ere morala biti naknadno opremljena kako bi oni mogli nositi projektile.

priznajem.hr