Zadnji komentari

London o ideji da njihova vojska obučava Ukrajince u Ukrajini; Rusija tvrdi da će postati “legitimne mete”

Pin It

Britanske trupe koje provode obuku za ukrajinske snage bile bi tretirane kao “legitimne mete” za ruske napade, upozorio je Dmitrij Medvedev, nakon što je novi britanski ministar obrane rekao da će se zalagati za premještanje obuke direktno na teritorij Ukrajine.

Grant Shapps rekao danas da je razgovarao s vojnim čelnicima o preseljenju obuke za ukrajinske snage, koja se trenutačno provodi u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Ukrajinu. Također je rekao je da je tražio od britanskih obrambenih kompanija da tamo postave tvornice, prenosi BBC. Do najave dolazi nakon što je prošli tjedan posjetio Kijev s admiralom Sir Tonyjem Radakinom kako bi potvrdili predanost Ujedinjenog Kraljevstva i razgovarali o vojnoj pomoći.

Govoreći za The Sunday Telegraph, ministar Shapps je rekao da je također razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o pomoći Kraljevske mornarice u obrani teretnih brodova u Crnom moru, koji su bili meta Rusije. Oba poteza označavaju eskalaciju upletenosti Ujedinjenog Kraljevstva u obranu Ukrajine od Rusije. Shapps, koji je krajem kolovoza preuzeo ulogu obrane od Bena Wallacea, također je rekao da želi pomoći Ukrajini da se “oblikuje” za članstvo u NATO-u.

Danas jenaknadno premijeri Sunak intervenirao i ublažio izjavu ministra. “Ministar obrane je rekao da bi doista jednoga dana u budućnosti moglo biti moguće da dio te obuke provodimo u Ukrajini”, rekao je Sunak novinarima na početku godišnje konferencije vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru. “Ali to je nešto dugoročno, ne ovdje i sada. Britanski vojnici neće biti poslani u borbu u sadašnjem sukobu.”

S druge strane, Medvedev, koji je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da takvi koraci Zapada približavaju Treći svjetski rat. “Ovaj potez će njihove instruktore pretvoriti u legalnu metu za naše oružane snage”, napisao je Medvedev na Telegramu. “Savršeno dobro shvaćajući da će biti nemilosrdno uništeni. I to ne kao plaćenici, već kao britanski NATO specijalisti”. Također je kritizirao njemačke pozive da opskrbe Ukrajinu krstarećim projektilima Taurus sposobnim pogoditi ruski teritorij. “Ovi nas moroni aktivno guraju prema Trećem svjetskom ratu”, rekao je Medvedev.

Više od 20 000 novaka iz ukrajinskih oružanih snaga već je prošlo obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu od početka 2022. u sklopu operacije Interflex pod britanskim vodstvom. Do sada su članice NATO-a izbjegavale programe obuke u  samoj Ukrajini zbog rizika od uvlačenja osoblja u borbu s Rusijom.

U petak je ministar Shapps posjetio vojnu bazu na ravnici Salisbury gdje su neki ukrajinski regruti na obuci. Nakon što su ga u bazi informirali general Sir Patrick Sanders, načelnik Glavnog stožera, i drugi visoki dužnosnici, rekao je: “Razgovarao sam o tome da se obuka na kraju premjesti zapravo u Ukrajini. Posebno na zapadu zemlje, mislim da je sada prilika donijeti više stvari u zemlju, a ne samo trening. Vidimo da tvrtka BAE, na primjer, kreće u proizvodnju u samoj zemlji. Želim vidjeti da i druge britanske tvrtke daju svoj doprinos radeći istu stvar”.

Shapps je također sugerirao da bi UK mogla pomoći u obrani Ukrajine u Crnom moru, gdje su trgovački brodovi bili pod ruskim napadom. Rekao je: “Britanija je pomorska nacija pa možemo pomoći i savjetovati, osobito zato što je voda zapravo međunarodna voda. “Važno je da ne dopustimo da se spriječi međunarodna plovidba. Postoji mnogo mjesta gdje Britanija može pomoći savjetom”, tvrdi.

Govoreći uoči konferencije Konzervativne stranke u Manchesteru, ministar vlade također je rekao za The Telegraph da bi Britanija trebala vratiti obećanje Liz Truss da će povećati potrošnju za obranu na 3 posto BDP-a. Rekao je da trenutni vladin cilj od 2,5 posto nije dovoljan.

geopolitika.news