Zadnji komentari

Američki znanstvenik tvrdi da Google već godinama određuju ishode izbora

Pin It

Rama-Prozor.Info • Psiholozi istražili utjecaj Googlea na odluke birača na  izborima

Internetski div Google, koji je odavno prerastao okvire obične tražilice, izložen je optužbama za cenzuru i politički aktivizam, a pojavile su se i snažne sumnje da izravno utječe na ishode izbora.

Google je već godinama suočen s optužbama da cenzurira informacije u stilu ciljanog političkog aktivizma, piše istraživački portal UndercoverDC.

To je, piše portal, nedavno istaknuo poznati američki psiholog, profesor i autor Robert Epstein, koji je u lipnju 2019. upozorio pododbor za pravosuđe američkog Senata Sjedinjenih Država da velike tehnološke tvrtke poput Googlea imaju ogromnu moć “mijenjanja mišljenja i glasova bez ljudi”.

Već godinama prikuplja podatke s Googlea

Epstein, koji je svojedobno bio glavni urednik znanstvenog časopisa Psychology Today, a sebe politički svrstava u “lijevi centar”, od 2016. prikuplja podatke s Googlea i ističe da je ostvario svojevrsni “monopol na pretraživanje”.

Koncept internetskih tražilica počeo je proučavati 2013., a 2015. objavio je znanstveni rad o “učinku manipulacije tražilicama”.

“Google određuje rezultate više od 25 posto nacionalnih izbora u svijetu”

Prema pisanju portala UndercoverDC, “Google vjerojatno određuje rezultate više od 25 posto nacionalnih izbora u svijetu barem od 2015. godine”.

Epstein je također primijetio da su učinci “oglasa objavljenih u Rusiji ili lažnih vijesti” slabi u usporedbi s Googleovim manipulacijama.

Googleov programirani algoritam pretraživanja vjerojatno je usmjerio milijune američkih birača demokratima, smatra Epstein.

Također kaže kako Googleovi algoritmi utječu na izbore više od mnogih drugih napora koji bi mogli promijeniti rezultate, uključujući prikupljanje glasačkih listića, netočne popise birača, neovlašteno mijenjanje strojeva, pa čak i cenzuru putem suradnje između platformi društvenih medija i vladinih agencija.

Navodi primjere manipulacije izbora

Epstein je detaljno opisao nekoliko primjera u kojima je Google navodno utjecao na milijune glasova.

Primjerice, 2016. godine “pristrani rezultati pretraživanja koje je generirao Googleov algoritam pretraživanja vjerojatno su utjecali na neodlučne birače na način koji je usmjerio najmanje 2,6 milijuna glasova Hillary Clinton.”

Kasnije je, kako navodi, podsjetnik Go Vote prikazan na Googleovoj početnoj stranici na polovici američkih izbora u studenome 2018. dao “jednoj političkoj stranci između 800.000 i 4.6 milijuna glasova više nego što je dalo drugoj stranci”.

Epstein je također istaknuo da Google provodi “opsežne operacije nadzora, kojih većina ljudi nije uopće svjesna”.

Epstein, znanstvenik s dugogodišnjim iskustvom, tvrdi da “Google predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji i čovjekove samostalnosti” te da njegov monopol mora biti dokinut kako bi izbori ponovno bili slobodni i pošteni.

narod.hr