Zadnji komentari

Izrael: Presreli smo razgovor o napadu na bolnicu

Pin It

VIDEO Velika katastrofa u Gazi, mnogi stradali u udaru na bolnicu: 'Stotine  žrtava su pod ruševinama' - Večernji.hr

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je, kako tvrdi, presretnuti razgovor između dvojice Hamasovih operativaca u kojem razgovaraju o tome kako je bolnica al-Ahli al-Arabi pogođena neuspješnom raketom ispaljenom iz Gaze.

Izraelske obrambene snage (IDF) održale su konferenciju za novinare nakon eksplozije u bolnici al Ahli. Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, iznio je niz tvrdnji kojima uvjerava da Hamas pokušava prikriti što se stvarno dogodilo u bolnici. Kazao je da je Hamas u 18:15 ispalio rakete prema Izraelu, te da je Islamski džihad ispalio baraž od 10 raketa u 18:59 sati. Potom je poručio da su u to vrijeme stizala izvješća o eksploziji u bolnici.

“Prvo, potvrdili smo da nije bilo nikakvih napada IDF-a s kopna, mora ili zraka koji su pogodili bolnicu. Drugo, naš radarski sustav pratio je rakete koje su ispalili teroristi iz Gaze u vrijeme eksplozije. Pokazat ću vam analizu putanje baražnih raketa koje potvrđuju da su rakete ispaljene u neposrednoj blizini bolnice”, kazao je Hagari.

“Osim toga, postoje dvije nezavisne videosnimke koje pokazuju neuspjeh pri lansiranju rakete i nastavak leta rakete prema tlu s padom u pojasu Gaze u krugu bolnice. Treće, imamo obavještajne podatke, neke ćemo ovdje podijeliti, o komunikaciji između terorista koji govore o zatajivanju raketa. Teroristi su shvatili da je raketa pogrešno ispalila i posebno spomenuli bolnicu al-Ahli al-Arabi”, dodao je.

Optužio je Hamas da je pokrenuo “globalnu medijsku kampanju kako bi sakrio što se stvarno dogodilo”. “Razumijem želju za objavljivanjem vijesti, ali nadam se da ćete se svi složiti da je točnost i vjerodostojnost informacija na prvom mjestu. IDF djeluje u skladu s međunarodnim pravom. Zaključno, ovaj incident pokazuje kako lažne i neutemeljene optužbe protiv Izraela u ovom slučaju mogu proširiti i zapaliti napetosti u regiji”, kazao je Hagari.

“Napuhali su broj žrtava. Analiza naših snimaka iz zraka potvrđuje da nije bilo izravnog pogotka u samu bolnicu”, kazao je Hagari, dodajući da je jedina šteta bila na parkiralištu. Hagari je potom kazao da bi zračno streljivo koje je lansirao Izrael izazvalo kratere i strukturna oštećenja na obližnjim zgradama, koje “u ovom slučaju ne postoje”. “Veličina štete koju ovdje vidimo je posljedica bojeve glave rakete Islamskog džihada”, zaključio je Hagari.

kamenjar.com