Zadnji komentari

ASK: svijetlo na kraju tunela? Moguće, samo to još nitko nije dojavio Plenkoviću i kamarili nesposobnih u ovoj Vladi …

Pin It

Ergo, vješt političar bi ili uvezao već gotovo cjepivo iz Vijetnama ili uzeo Francusko “na pred-kliničke” veterinarske testove pod uvjetom besplatnog doniranja jer je u RH svinja malo, a učinak na gospodarstvo/preživljavanje ruralnog stanovništva enorman i geopolitički važan. Plenković i kabala opet spavaju ili samo čekaju kako bi Agroproteinka priskrbila još koji miliunčić Grlić-Radmanu. !?

Laboratorij francuske agencije ANSES izvještava o obećavajućim rezultatima u potrazi za cjepivom protiv afričke svinjske kuge (ASK).

Cjepivo za borbu protiv ASK-a moglo bi biti proizvedeno na temelju istraživanja koje je provela ANSES-ov laboratorij Ploufragan-Plouzané-Niort. ‘Početni rezultati dobiveni su obećavajući i otvaraju put za učinkovite načine borbe protiv ove bolesti, koja uzrokuje visoku smrtnost kod svinja i divljih svinja u nekoliko zemalja u Europi, Aziji i Karibima’, navodi Francuska agencija za hranu, okoliš i sigurnost na radu.

Gruzijski soj 2007/1 trenutno hara Europom

Kao dio svojeg mandata kao Nacionalni referentni laboratorij za ASK, Postaja za virologiju i imunologiju svinja (VIP) ANSES-ovog laboratorija inaktivirala je gruzijski virusni soj 2007/1, koji trenutno cirkulira u Europskoj uniji. Prateći učinke ove “toplinske inaktivacije“, slučajno su otkrili oslabljeni soj koji potječe od gruzijskog soja. Ovaj soj uzrokuje samo blagu groznicu kod zaraženih životinja, dok je infekcija gruzijskim sojem obično smrtonosna u 100% slučajeva. Ergo, od 2007. bilo je jasno kako će virus ASK doći u RH. Što se čekalo?

Blaži simptomi – prilika za “klasično cjepivo”?!

Tim je proveo niz studija s ovim oslabljenim sojem i potvrdio da većina svinja koje su bili inokulirane intramuskularno ili oralno s ovim virusom pokazuje samo blage simptome. Iako sigurnost nije bila savršena, preživljavanje je bilo puno bolje nego kod originalnog virusnog soja. “Intramuskularno cijepljenje je metoda koja se najčešće koristi na farmama”, objašnjava Marie-Frédérique Le Potier, voditelj Unit VIP. “Oralno cijepljenje moglo bi se koristiti za cijepljenje divljih svinja putem mamaca. Ova metoda korištena je za klasičnu svinjsku kugu početkom 2000-ih i iskorijenila je bolest s područja Francuske gdje je bila prisutna. Zato smo od početka testirali oba načina administracije”.

Imunološki odgovor – prastari i prirodni pristup?!

Još jedan obećavajući rezultat je primijećen –  zaražene svinje razvijaju imunološki odgovor koji im omogućuje da se odupru infekciji virusom ASK-a, pri čemu ne pokazuju nikakve simptome, već 2 tjedna nakon cijepljenja. Ti rezultati objavljeni su u časopisu Viruses u prosincu 2022. godine.

Znanstvenici ANSES-a nastavili su raditi na oslabljenom soju, posebno kako bi se mogao razmnožavati u stanicama proizvedenim in vitro, a ne u stanicama koje su se prvotno morale uzimati od svinja. Taj je korak bio uspješan, što otvara mogućnost masovne proizvodnje cjepiva. Dodatna prednost je što je ovaj soj virusa proizveden na ovaj način uzrokovao manje simptoma nego originalni oslabljeni soj, ali je i dalje bio učinkovit.

Prijenos-studije su još uvijek u tijeku, posebno kako bi se osiguralo kako ovaj oslabljeni soj ne bi bio prenosiv s jedne životinje na drugu ili gdje bi  ponovno postao virulentan. Znanstvenici će također procijeniti sposobnost cjepiva kako bi  spriječili situaciju gdje  životinje koje su cijepljene, a zatim izložene patogenom virusu ASK-a iz okoline,  ponovno postale vektor tj. kao ne bi  prenosile virus.

Bez genetske manipulacije

Cjepivo koje su razvili znanstvenici ANSES-a ima prednost što nije proizvedeno genetskom manipulacijom, što olakšava njegovo odobrenje za uporabu u divljini. Kako bi ova otkrića dovela do učinkovitih industrijskih razvoja i, konačno, do proizvodnje cjepiva, mora biti moguće prenijeti ih veterinarskoj farmaceutskoj industriji. U tu svrhu laboratorij je podnio patent za cjepivo koji je objavljen u kolovozu prošle godine. Ured za transfer tehnologije Ouest Valorisation (TTO) podržava ANSES u poticanju zainteresiranih proizvođača da iskoriste ovaj patent.”

Prisjetimo se Vijetnamsko-Američki Tim znanstvenika već je testirao i odobrio cjepivo s 95% učinkovitošću.

Čak i ako je proizvedeno genetskom manipulacijom, Vijetnamsko-Američko rješenje aplicira se životinjama, a ne ljudima (što nije bila zapreka eksperimentima tijekom Cov-19). Ergo, vješt političar bi ili uvezao već gotovo cjepivo iz Vijetnama ili uzeo Francusko “na pred-kliničke” veterinarske testove pod uvjetom besplatnog doniranja jer je u RH svinja malo, a učinak na gospodarstvo/preživljavanje ruralnog stanovništva enorman i geopolitički važan. Plenković i kabala opet spavaju ili samo čekaju kako bi Agroproteinka priskrbila još koji miliunčić Grlić-Radmanu. !?

priznajem.hr