Zadnji komentari

Počelo je počelo … RECESIJA, danas u Austriji , sutra u EU planu a onda i u Vašem stanu

Pin It

Važno je napomenuti kako recesija može imati značajne posljedice na društvo, uključujući gubitak radnih mjesta, pad prihoda, teškoće u poslovanju i opću ekonomsku nesigurnost. Vlade i centralne banke često poduzimaju različite mjere kako bi ublažile posljedice recesije i potaknule oporavak gospodarstva no uspjeh je bolan i spor a nekad i nedostižan.

Prema definiciji RECESIJA je situacija s dva-tri obračunska perioda u kojima postoji PAD gospodarstva.  Najčešće je uvod u INFLACIJU i velike gospodarske probleme. Može biti i “lančana reakcija” koja se prenosi iz sustava u sustav.

Nije pitanje hoće li, nego kada će RH ući u recesiju kao i ostatak EU.

Helikoptersko bacanje novca u tzv. “Pandemiji”, rat u Ukrajini, pod-definiranost globalnih logističkih pravaca, dugogodišnja de-industrijalizacija Europe kao i cikličnost kapitala, imbecilno napuštanje energenata poput LNG-a i nuklearne tehnologije dolazi na naplatu. Rat u Izraelu loše utječe na vrijednost dionica i “aktivnost” kapitala …  Prva je na redu Austrija.

Austrijsko gospodarstvo je u trećem tromjesečju ušlo u recesiju, prema procjeni ekonomskog instituta WIFO. Glavni razlozi za ovo pogoršanje su smanjenje potrošnje kućanstava i državne potrošnje. Bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 0.6 posto u razdoblju od srpnja do rujna u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je već pao za 0.8 posto. Dva uzastopna tromjesečja pada BDP-a označavaju recesiju. Orijentiranost potrošnje na kućanstva  i državu, a ne na primarno gospodarstvo (radi stvaranje novih proizvoda s većom dodanom vrijednošću) i nije neki hit …

Potrošnja kućanstava pala je za 1.0 posto u trećem tromjesečju, što je trostruko veći pad nego u razdoblju od travnja do lipnje. Također, državna potrošnja je smanjena za 1.3 posto, suprotno trendu iz prethodna tri mjeseca kada je rasla za 1.5 posto. Pad bruto investicija u fiksni kapital bio je znatno manji i iznosio je 0.4 posto, što je bolje nego u razdoblju od travnja do lipnje kada su investicije pale za 2.4 posto.

Izvoz je porastao za 2.4 posto, dok je u prethodnom tromjesečju bilježio isti postotni pad. Uvoz je također povećan za 2.5 posto, nakon pada od 1.0 posto u prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razini, BDP je pao za 1.2 posto, što je gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

Statistički ured je također izvijestio kako su proizvođačke cijene u rujnu pale na godišnjoj razini treći mjesec zaredom, s padom od 3.8 posto što nužno nije loše … U kolovozu su se smanjile za 2.4 posto, a u srpnju za 1.3 posto. Mjesečna usporedba pokazuje blago ubrzanje rasta proizvođačkih cijena, s rastom od 0.3 posto u kolovozu na 0.4 posto u rujnu. Ovi podaci ukazuju na izazove s kojima se suočava austrijsko gospodarstvo i potrebu za ekonomskim mjerama kako bi se potaknulo oporavak. Povratno izvoz iz RH u Austriju je u padu… kao i u Italiju i Njemačku. 

Glavne komponente recesije uključuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenje potrošnje kućanstava, pad investicija i povećanu nezaposlenost. To je obično praćeno smanjenjem proizvodnje, povećanjem stope nezaposlenosti, padom prihoda i općim pogoršanjem ekonomske aktivnosti.

Recesija se često definira kao period kada BDP pada tijekom dvaju uzastopnih tromjesečja ili, u nekim slučajevima, kada gospodarska aktivnost kontinuirano pada tijekom duljeg razdoblja. Recesija može biti uzrokovana raznim faktorima, uključujući ratove i  financijske krize, pad potražnje, visoku inflaciju, promjene na tržištu rada i sl.

Važno je napomenuti kako recesija može imati značajne posljedice na društvo, uključujući gubitak radnih mjesta, pad prihoda, teškoće u poslovanju i opću ekonomsku nesigurnost. Vlade i centralne banke često poduzimaju različite mjere kako bi ublažile posljedice recesije i potaknule oporavak gospodarstva no uspjeh je bolan i spor a nekad i nedostižan.

priznajem.hr