Zadnji komentari

Sramotno ponašanje inoministra

Pin It

Grlić Radman o neugodnoj situaciji sa Bearbock: Ako je to nekome zasmetalo,  izvinjavam se

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman je još jednom pokazao, da se unatoč, dugotrajnoj diplomatskoj službi ne zna  pristojno i diplomatski ponašati. Na summitu u Njemačkoj čekajući zajedničko fotografiranje  pozdravio je  njemačku ministricu vanjskih poslova i htio je poljubiti.

Ona je okrenula glavu i izbjegla neželjeni poljubac . Snimka tog incidenta preplavila je mnoge portale i izazvala puno komentara diljem  Lijepe naše i Europe. Ministar je to objasnio kao uobičajeni način pozdravljanja među kolegama. On u tome ne vidi ništa sporno i neuobičajeno.  (?). Već smo deset godina službeno članica EU, a Europi pripadamo  vjekovima, što ne pokazuje i jamči naš odlazak s brdovitog Balkana i usvajanje civilizacijskih manira. Osim toga, taj “muški” pokušaj ljubljenja žene na javnom mjestu i na takvom međunarodnom skupu je  određeno nasilje i nasrtaj na osobnu slobodu i integritet žene. Mnogi se sada smiju tom činu. Mislim da tu nema mjesta za smijanje. Prije bi to bilo za zgražanje. Naš ino ministar se jako osramotio tim činom. Nje osramotio samo sebe već cijelu Hrvatsku i sve nas. Ispao je primitivac i Balkanac u onom najgorem mogućem smislu. 

Osramotio nas je više puta. Bilo je to i u Moskvi kad se ponašao snishodljivo i ulizivao  ruskom ministru Lavrovu recitirajući mu njegovu i Jesenjinovu poeziju, poučivši nas kako je Lavrovpjesnik. Pri tom je Putina pozvao u Hrvatsku, da bi se sad srcem i dušom potpuno stavio na ukrajinsku stranu u sukobu Rusije i Ukrajine. To je diplomacija, u neku ruku. Međutim, nikakva diplomacija nije pokušati poljubiti ženu, koja to ne želi.

To je nasilan čin, umišljenog muškarca, koji misli kako je dovoljno intiman s osobom koju želi poljubiti pred kamerama. Možda nije znao za kamere ? Kaj god ! To je onda još i gore.

Da ima imalo stila i nekadašnjeg zagrebačkog šlifa (dok ga dotepenci nisu maknuli) to ne bi ni u primisli napravio. Tako se ne ponaša niti bosanski bauštelac u Njemačkoj. Oni koliko god mogu pokušavaju “uhvatiti” dio kulture zemlje u kojoj su na privremenom radu.

Ministar Grlić Radman očito nije na privremenom radu. Svjestan je on toga. Svjestan je i činjenice kako će ga njegov šef, aktualni premijer uvijek i svuda braniti. Baš me zanima kako će ga premijer Plenković sada u ovom neprimjerenom istupu i  incidentu braniti.

Mislim, da će premijer ovaj nemili slučaj prešutjeti, ne dajući mu time na važnosti. Naime, nije to jedini i zadnji gaf ministra Grlić Radmana. Ima on toga još u arsenalu svojih nastupa, što ne čudi, imajući u vidu njegov egoizam, narcizam, svekoliku umišljenost i upitan intelekt.. Osim toga, taj ministar ima potrebu da nas stalno nešto podučava i prema nama se ponaša s visoka. Umjesto da se sakrije u mišju rupu i pričeka da se ova sramota slegne, on saziva konferenciju za tisak i objašnjava kako je njegov postupak u redu, kako je to običaj među kolegama, koji se uvijek srdačno pozdravljaju.

Bilo kako bilo, pjesnički navudrenom, srdačnom i euforičnom ino ministru pjesnik poručuje:

“Čovječe, ne hodaj malen ispod zvijezda!”

Ankica Benček